Han balkanskim liderima iznio svoje kritike i dao rokove za ispravke
Foto: Antonio Cakshiri

Na sastanku u Draču

Han balkanskim liderima iznio svoje kritike i dao rokove za ispravke

Iako sa sastanaka Zapadno Balkanske šestorke, kako mediji nazivaju ovaj naš dio planete, najčešće dolaze optimistični tonovi i slike ovdašnji lideri znaju i da istrpe kritike evropskih zvaničnika. Evropski Komesar za proširenje Johanes Han danas je u Draču poručio balkanskim liderima da imaju punu podršku i vjetar u leđa sadašnje Komisije i administracije u Briselu al ii da to neće trajati vječno. Nastupaju izbori za Evropski Parlament a novi sastav Evropske Komisije očekuje se krajem naredne godine.

Zbog toga im je Han poručio da članstvo u Evropskoj Uniji zahtjeva više od reforme vladavine prava, iako je i ta reforma vrlo važna. Ono što je Zapadnom Balkanu potrebno, kazao je Han, jeste podsticaj za ekonomski rast, zapošljavanje i prosperitet za region na putu ka članstvu u EU. Tako će ubijediti svoje građane ali što je bitnije građane EU, da je zajednička ambicija regiona da bude dio EU situacija u kojoj svi dobijaju.

“Ako se trgovina između Evrope i VB6 može udvostručiti a sada je 46 milijardi eura godišnje, zašto se to ne može desiti i sa trgovinom između vaših zemalja? Potrebni su vam integrisani lanci vrijednosti sa vašim susjedima koji su ekonomski i fizički blizu. Potrebno je i da pojednostavite procedure prelaska granica. I dalje postoje barijere za  trgovinu, poslovanje i investicije između vaših zemalja. CEFTA je uložila značajne napore na smanjenje netarifnih barijera tokom godina, ali je vaš napredak u implementaciji - iskreno govoreći - bio spor.” kazao je Han balkanskim liderima

Han je poručio da je perspektiva članstva regiona u Evropskoj Uniji donijela finansijske koristi ali da još ima prostora za napredak. U trgovini i dalje postoji prostora za zabrinutost. Han kaže da su Balkanci u potpunosti zaglavili u trgovini uslugama i to jer se ne mogu dogovoriti kako da označe neka tehnička dokumenta. Teško da ih Evropa može razumjeti da im to bude prepreka za saradnju, poručio im je Han.

drac

Foto: Antonio Cakshiri

Iako je lakše reći nego uraditi, kazao je Han, zemlje Zapadnog Balkana moraju razvijati specifične planove za ulaganja al ii povećati transparentnost sopstvenih ulaganja. Pri tom je Han apostrofirao javne nabavke i kredite sa Kinom kao nešto na šta Brisel gleda sa podozrenjem. Poručuje da su otvoreni pregovori o međusobnom priznavanju stečenim diploma i zvanja i da je na zemljama Zapadnog Balkana da međusobno utanače modele za tako nešto. Za sve kritike evropski komesar je balkanskim liderima dao i rokove za njihove ispravke.

Na kraju im je poručio da  je vrlo važan i način na koji se oni predstavljaju liderima Evropske Unije ali i cijelog svijeta.

Moraju raditi na popravljanju imidža regiona odnosno moraju odgovoriti da li se bave postkonfliktnim regionom obilježenim nestabilnošću i problemima iz prošlosti ili otvorenim i strateški lociranim regionom koji predstavlja povoljnu priliku za investicije zbog pristupačnh, motivisanih i talentovanih ljudi.

“Od vašeg odgovora na ovo pitanje zavisiće i budućnost vaših zemalja ali i vaš lični politički uspjeh” kazao je evropski komesar za proširenje Johanes Han balkanskim liderima u Draču.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.