Koliko generacija gen može da preskoči?
Foto: Ilustracija

Može da unese konfuziju

Koliko generacija gen može da preskoči?

Da li se sve bebe rađaju sa plavim očima? Da. Ovo nije mit, nego činjenica.

Tek kada napune godinu dana, boja počinje da se mijenja u skladu sa genetskim zapisom, ali se nerijetko dešava da gen "preskoči" čak i dvije generacije, pa tek onda "ispliva".

Tako se neko rodi sa zelenim očima, kakve nemaju ni mama ni tata, ali je zato imala, na primer, prabaka.

Ponekad niski roditelji imaju izrazito visoko dijete, a crnokosi mama i tata dobiju plavokosu bebu.

To svakako zna da unese nemir u porodicu, jer se svi pitaju odakle baš ta boja, tolika visina, pa se sumnje nadovezuju jedna na drugu, prenose Novosti.

Ali nauka kaže da gen zaista može da se umiješa kada ga najmanje očekujemo, pa stručnjaci savjetuju da se raspitate o fizičkim, ali i psihičkim karakteristikama svojih predaka. Tu ćete vjerovatno dobiti potrebne informacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.