Godinama rađeno na tajnom projektu: Vojska Srbije može da razbije oblake
Ilustracija

Godinama rađeno na tajnom projektu: Vojska Srbije može da razbije oblake

Grmi, sijeva, vrijeme se mijenja... I to zahvaljujući projektilima koje ispaljuje Vojska Srbije, a razvijeni su u okviru tajnog projekta započetog još u vrijeme JNA.

Prema saznanjima, Jugoslavija je bila među rijetkim zemljama čiji su stručnjaci eksperimentisali i pokušavali da kontrolišu vremenske prilike. Najdalje su odmakli u razbijanju oblaka i sprječavanju kiše djelovanjem specijalnim supstancama, a sve je rađeno u okviru tajnog projekta koji su naučnici uključeni u rad na njemu nazivali “Gospodar kiše”.

Kako kaže jedan od sagovornika, ono što je započeto i donekle razrađeno u nekadašnjoj JNA, nastavili su stručnjaci Vojske Srbije i uspjeli da razviju projekat do kraja...

- Nije bilo nimalo lako ovladati tehnikama efikasnog razbijanja kišnih i gradonosnih oblaka kada je to neophodno. To ni dan – danas ne mogu ni vojske mnogo razvijenijih zemalja. Ipak, na kraju je ostvaren rezultat, a sistem je prvi put, da tako kažem, zvanično isproban i upotrebljen u oktobru 2014. godine, kada je Vladimir Putin bio u posjeti Srbiji – otkriva sagovornik, koji je kao visoki starešina Vojske do penzionisanja bio među oficirima zaduženim da daju logističku podršku tajnom projektu.

Prema riječima izvora, te 2014, Putin je kao specijalni gost prisustvovao vojnoj paradi “Korak pobednika” u Beogradu. Tada su naši stručnjaci pomenutom specijalnom metodom, kojom su ovladali, rasterali oblake i spriječili kišu iznad glavnog grada u vrijeme kada je smotra trebalo da počne. Gosti, među kojima i Putin, kao i publika, ipak su morali da se sklanjaju od kiše ili kisnu, ali razlog nije neefikasnost “Gospodara kiše”, već to što je ceremonija kasnila dva sata jer je kasnio dolazak ruskog predsjednika..

Ipak, ta proslava Dana oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu pokazala je da je Vojska Srbije razvila djelotvoran način na koji može bar na izvjesno vrijeme da upravlja vremenskim prilikama.

Prema informacijama, isti sistem, ako sve bude u redu, ponovo će biti primijenjen u novembru, kada će se u Beogradu održati velika vojna parada, na koju će i ovog puta doći predsjednik Rusije Vladimir Putin i mnoge druge visoke zvanice.

Detalji o ovom programu Vojske Srbije čuvaju se kao strogo čuvana tajna. Ipak, prema nekim saznanjima, on je sličan onome što upotrebljavaju neke druge države, a prije svega, najmoćnije armije svijeta. Primjera radi, Rusi za rastjerivanje oblaka koriste reagense na bazi srebrnoj jodida, suvog leda i cementne prašine, pa se može s velikom vjerovatnoćom pretpostaviti da je nešto od toga u upotrebi i kod nas. Specijalne materije iznad određenog područja raspršuju se iz kontejnera koji nose avioni.

Srpski Telegraf

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.