Šarić: Dokazaću da je tužilaštvo moju imovinu dalo svjedoku saradniku
Šarić sa poznanicima na jednoj proslavi; Foto: Arhiva Politike

Završnica najvećeg postupka za trgovinu narkoticima u istoriji Srbije

Šarić: Dokazaću da je tužilaštvo moju imovinu dalo svjedoku saradniku

Darko Šarić, nekada najtraženija osoba sa potjernice, posle više od osam godina sudskog postupka i više od četiri godine pritvora, uvjeren je da će nakon drugog suđenja biti oslobođen optužbi da je prodavao kokain iz Južne Amerike na tržištu Evrope. Ponovljeno suđenje je pri kraju, a posle još nekoliko zasijedanja u oktobru, Specijalni sud izreći će drugu prvostepenu presudu. Ona neće biti konačna, ali će Apelacioni sud posle toga na slučaj Šarić staviti tačku, objavila je Politika.

Šta se tačno dešavalo u sudnici poslednjih dana suđenja u julu, prije ljetnje pauze, zvanično je nepoznato, ali se po kuloarima i dobro obaviještenim, ali nezvaničnim, izvorima prepričava da je upravo Šarić svojim dovitljivim pitanjima uspio da degradira povjerenje suda u Nebojšu Joksovića, jedinog od trojice svjedoka saradnika koji ga direktno tereti za trgovinu narkoticima.

„Nemojte da mi vjerujete na riječ, pustite me da dokažem kako je tužilaštvo Joksoviću dalo moju imovinu zarad lažnog svjedočenja protiv mene”, rekao je Šarić iza zatvorenih vrata sudnice, objavila je Politika.

Saslušanje svjedoka saradnika, koji povlašćen status dobijaju pod uslovom da potkrijepe optužnicu, predviđa da javnost, pa time ni novinari, ne budu prisutni. Međutim, komentari tužilaštva i odbrane na iskaz svjedoka otvoreni su za sve koji žele da ih čuju. Nije logično da obje suprotstavljene strane budu zadovoljne onim što je Joksović svjedočio tokom nekoliko dana suđenja, jer je on ipak tužiočev svjedok. A upravo to se, kažu sagovornici beogradskog lista, dogodilo u procesu protiv Šarića.

Svjedočenje Joksovića trajalo je danima. Tužilac Saša Ivanić ocijenio je da je riječ o iskrenom i dosljednom svjedočenju člana klana koji je bio visoko na ljestvici. Zvuči paradoksalno, ali Joksovićevim iskazom bio je veoma zadovoljan i Šarić. Zato je tražio ukidanje pritvora, ali je sud to ipak odbio, uz ocjenu da se njegovo prisustvo u nastavku postupka ne može drugačije obezbijediti.

Kako je riječ o ključnom, a i jedinom dokazu protiv Šarića, razumljivo je zašto je Joksovićevo svjedočenje toliko važno. Kada je, prije dvije godine, Apelacioni sud ukinuo prvu prvostepenu presudu kojom je Šarić bio osuđen na 20 godina zatvora, tražio je da u novom postupku sud tačno navede šta je ko od njih uradio. Drugim riječima, za takvu preciznost nije bilo dokaza.

„Prvostepeni sud propustio je da bliže odredi i opiše koje su radnje okrivljeni ponaosob preduzeli, odnosno da konkretizuje svakog od okrivljenih i na nesumnjiv način utvrdi da li je i kako svako od njih učestvovao u krivičnom djelu”, piše u odluci Apelacionog suda u koju je „Politika” imala uvid.

U prvostepenoj presudi navodi se da su Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i pokojni Dragan Dudić Fric organizovali kriminalnu grupu sa ciljem da nabavljaju kokain. Zatim se dodaje da su pojedini pripadnici prenosili naloge organizatora, drugi nabavljali kokain, a treći ga skladištili i dopremali na prekookeanske brodove i organizovali transport. Apelacioni sud toliko je kritikovao tu presudu da je čak naveo da u njoj nije utvrđeno ko su pripadnici grupe, njihove pojedinačne uloge, pa čak ni šta im je bio plan.

„Prvostepeni sud ne iznosi dovoljno jasne i argumentovane razloge za zaključak da se iz navedenih dokaza nesumnjivo utvrđuje da su organizatori stvorili plan, odnosno da je Darko Šarić organizovao da se u Brazilu i Italiji iznajme kuće u kojima se dopremao kokain”, naveo je žalbeni sud.

Posebno je problematično bilo zaključivanje u vezi sa iskazima svjedoka saradnika i prisluškivanim razgovorima. Tako je svjedok Radan Adamović rekao da je kriminalna grupa osnovana 2004. godine ili mnogo ranije. Nebojša Joksović tvrdi da je to bilo 2006, a Draško Vuković pominje 2007. godinu. Sud je našao da je klan osnovan 2006. Joksović kaže da ne poznaje Vukovića, a Vuković tvrdi da je upravo Joksović organizovao grupu, da ga je on uključio u trgovinu drogom, da ga je povezao sa Nikšićanima kojima su prodavali kokain i zaradu dijelili na ravne časti.

U presudi kojom je Šarić proglašen krivim, zaključio je Apelacioni sud, ne vidi se koga je on finansirao, o kojem je iznosu riječ, kako su glasili njegovi nalozi. Traženo je da se sve ovo utvrdi na ponovljenom suđenju.

Novo suđenje obilježili su težak početak i čitava serija odlaganja. Jednom se dogodilo da su ročišta odlagana 18 puta zaredom. Dovoljno je bilo da jedan od branilaca ne dođe, pa da se postupak odloži jer niko drugi ne bi pristajao da bude zamjena i pored ispunjenih formalnih uslova.

„Sve ovo je usmjereno samo na jednu stvar – da se izdejstvuje puštanje Šarića na slobodu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku”, rekao je posle jednog odlaganja tužilac Saša Ivanić.

Zakon nalaže da je krivični postupak protiv okrivljenog koji je u pritvoru hitan, kao i da je sud dužan da onemogući svaku zloupotrebu prava usmjerenu na odugovlačenje postupka. Ne može se reći da je suđenje Šariću sprovedeno hitno.

Čak se i Šarić bunio zbog dugog trajanja postupka, govoreći da jedva čeka da čuje prisluškivane razgovore u kojima se vidi da mu je tužilaštvo pokralo imovinu i dalo je Nebojši Joksoviću.

„Ako uzmete u obzir samo deset odsto onoga što je rekao Apelacioni sud, ja sam slobodan čovjek”, kazao je Darko Šarić.

Njegovo samopouzdanje poraslo je još više posle Joksovićevog svjedočenja.

Podsjećamo, portal Kodex objavio je audio snimke presretnutih telefonskih razgovora između Darka Šarića i svjedoka saradnika Nebojše Joksovića, koji pored drugih dokaza, potvrđuju da je imovina Šarića vrijedna 25 miliona eura poklonjena Joksoviću od strane tužioca Saše Ivanića u zamjenu za lažno svjedočenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.