Promjene granica na Kosovu više nisu
Džon Bolton

Ne isključuju mogućnost korekcije

Promjene granica na Kosovu više nisu "crvena linija" za SAD

Sve češće i sve glasnije u javnosti se čuju stavovi da je potreno izvršiti korekciju adminstrativne linije između Srbije i Kosova. Sada smo dobilii prvi konkretan komentar američke administracije.

Savjetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton poručio je da SAD ne isključuju mogućnost korekcije granica.

"Naša politika, politika SAD je da, ako dvije stranke mogu da između sebe postignu dogovor, ne isključujemo teritorijalna prilagođavanja, nije na nama da o tome odlučujemo. To je očigledno teško pitanje. To pitanje je moglo davno da bude riješeno, ali nećemo ništa da sprječavamo i ne mislim da je bilo ko u Evropi, na bilo koji način prepreka da dvije strane u sporu postignu zajedničko i zadovoljavajuće rješenje", rekao je Bolton.

Dijalog je doveo do mnogih dobrih stvari, ali je vrijeme da se donese konačna odluka, izjavio je nekadašnji visokim predstavnik EU za Kosovo Volfgang Petrič. On je za N1 rekao da je sada pravo vrijeme za to i dodao da je važno da predlog rješenja dođe iz regiona, odnosno od Beorgada i Prištine, jer bi jedino takvo rješenje bilo prihvatljivo svima.

"Mislim da je potrebna manja korekcija granica, na sličan način kao što je riješen problem između Kosova i Crne Gore. Dakle ovo je jedna nova dinamika i moramo da sjednemo i sagledamo potencijalno rješenje. Osećam da je sada prilika da se dođe do rješenja, istorijska prilika za to. Iako rješenje nije idealno, moramo dobro da ga sagledamo i provjerimo kako će ono izgledati u praksi. Dakle, to je rješenje za sukob koji traje predugo i sumnjam da će rješenje do koga se dođe za pet godina biti bolje. Mislim da je sada pravo vrijeme za to i u Srbiji i na Kosovu", rekao je Petrič.

Analitičari ocjenjuju da bi Boltonove riječi mogle da se tumače kao Trampova želja da postigne još jedan spoljnopolitički uspjeh što bi, kako ocjenjuju, svakako bilo rješenje kosovskog problema.

"Istorijsko pomirenje ili razgraničenje, kako god nazvali rješenje tog pitanja, bio bi značajan Trampov spoljnopolitički poen, posebno jer postoje snažni pritisci u Stejt departmentu i kod drugih evropskih saveznika da se ne ide u tom pravcu", smatra analitičar Vladimir Vuletić.

"Prvi put se pokazuje da se u SAD čuje glas koji dolazi iz Srbije, da se razumiju njeni interesi i potreba da se napravi neki kompromis, i to je svakako izvrsna vest", kaže predsjednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

Predsjednica Centra za evroatlantske studije Jelena Milić je, kako su prenijeli mediji, ocijenila da je i za EU i SAD bolje da se razgovara o maloj korekciji administrativne linije između Srbije i Kosova koja će objema stranama poslužiti da svom biračkom tijelu kažu – nismo izgubili sve u pregovorima, i da i jedna i druga strana izađu i kao pobjednici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.