Crnogorski građani u bankama imaju 1,26 milijardi eura
Ilustracija

Podaci CBCG

Crnogorski građani u bankama imaju 1,26 milijardi eura

Crnogorski građani su na kraju juna u bankama ukupno imali 1,26 milijardi eura, što je 2,1 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.

Za godinu je iznos sredstava koja građani drže u bankama porastao 10,1 odsto.

“U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 46,9 odsto, a oni po viđenju 53,1 odsto”, ukazuje se u Biltenu CBCG, pišu Vikend novine.

Ukupni depoziti, koji pored građana uključuju i privredu, na kraju juna su u odnosu na maj bili manji 0,4 odsto i iznosili su 3,36 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 15,2 odsto.

Oročeni depoziti činili su 35,5 odsto ukupnih, a oni po viđenju 63,9 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na "escrow" računu.

Kada je riječ o kreditima koje su banke odobrile u prvoj polovini ove godine, oni su ukupno iznosili 2,94 milijarde eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou.

U odnosu na jun prošle godine odobreno je 13 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju juna bio je niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,88.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 76 odsto.

Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.