Han: Ne moramo biti jednoglasni za svaki
Johanes Han

O Zapadnom Balkanu

Han: Ne moramo biti jednoglasni za svaki "koračić"

Evropska unija trebalo bi da uprosti proces odlučivanja o prijemu novih članica, tako da ne mora postojati jednoglasna odluka za svaku sitnicu, smatra komesar za proširenje EU Johanes Han.

Govoreći o proširenju EU zemljama Zapadnog Balkana, Han je za njemački "Klajne cajtung" kao primjer iznio činjenicu da je u pristupnom procesu potrebno jednoglasje za svaki, kako je rekao, "koračić".

"Dok neka zemlja ne postane članica, neophodno je dvijestotinak jednoglasnih odluka. Jasno je da finalna odluka o prijemu članice mora biti donešena jednoglasno, ali put dotle ne mora biti popločan jednoglasnim odlukama. Ja sa mojim ljudima provodim trećinu svog vremena ubjeđujući jednu ili dvije članice", rekao je Han.

"Jasno je da te zemlje imaju evropsku perspektivu, to je veliki adut. Ali računa se kvalitet pripreme, a ne brzina. To znači razvoj pravne države, privredni razvoj. Dobićemo pristanak naših građana (za proširenje) samo ako imaju osjećaj da je nova članica obogaćenje, a ne opterećenje“ , prenio je Dojče vele.

Han je podsjetio da Strategija za Zapadni Balkan jasno kaže da se nove članice mogu primiti samo ako riješe bilateralne konflikte sa susjedima.

„To je već izazvalo dinamiku, kako se može vidjeti u razjašnjenju svađe oko imena između Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Grčke. Ili ćemo izvoziti stabilnost, ili ćemo uvoziti nestabilnost“, kazao je Han.

Volfgang Sobotka iz Austrijske narodne partije kaže da je "jedini put sadašnji, da se parlament sa time suoči", uz napomenu da kod skepse prema ovom regionu treba primijetiti da tu postoji i epigenetska pozadina.

"Neki političari ne koriste bez razloga radije pojam 'jugoistočna Evropa'. Balkan uvijek zvuči tako… kao nešto što se povezuje sa krizama i manjkom pravne države. Uvijek treba uračunati emotivne predrasude. Samo obrazovanje, prosvećivanje i informisanje mogu ubijediti građane", kazao je.

Podsjetio je da su „geopolitički u Evropi kroz vjekove postojala dva stalna konfliktna polja: Njemačka i Francuska, što je sa Adenauerom i Degolom dugoročno riješeno i balkanski region, koji je posebno nestabilan.

Učvrstiti evropsku misao na Balkanu, kaže Sobotka, jeste osnovni preduslov za stabilnu Evropu.

"Već sada imamo različite interese tih država. Pitanje je samo kako se prema njima odnositi? Da li konflikt tjera države u izolaciju ili zbog nespremnosti na razgovoru u vojne konfrontacije? Ili se teme i pozicije mogu imenovati i parlamentarno riješiti? Naravno da će istorijske linije konflikta još dugo postojati, bilo ih je i u austrijskoj istoriji. Samo, u Evropi se konflikti rješavaju demokratski", naveo je Sobotka za Klajne cajtung, prenosi DW.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.