25 godina zatvora za bivšu predsjednicu Južne Koreje
Park Geun Hje

Zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja

25 godina zatvora za bivšu predsjednicu Južne Koreje

Južnokorejski Visoki sud produžio je zatvorsku kaznu bivšoj predsjednici Park Geun Hje (66) na 25 godina i novčanu kaznu od 17,8 miliona USD zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja.

Sud je saopštio da Park ima sedam dana da uloži žalbu na tu presudu, prenosi B92 pozivajući se na AP.

U aprilu Okružni sud osudio je Park na 24 godine i 16,8 miliona dolara zbog davanja mita, iznude, zloupotrebe službenog položaja i drugih optužbi.

Presuda je donijeta godinu nakon što je svrgnuta sa vlasti, a nakon višemjesečnih protesta zbog korupcijskog skandala zbog koga je uhapšeno još nekoliko južnokorejskih zvaničnicka.

Park je 2012. godine izabrana za prvu ženu predsjednicu Južne Koreje, a njen pad je, ocjenjuje agencija, bio "ozbiljan udarac konzervativcima u Južnoj Koreji".

Ona je sebe proglasila "žrtvom političke osvete".

U julu Park je osuđena na dodatnih osam godina zatvora zbog zloupotrebe državnih fondova i kršenje izbornog zakona.

Park se u zatvoru nalazi od kraja marta 2017. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.