Tokom vožnje ruku izbacio kroz  prozor, zakačio ga kamion: Ljekari Kliničkog centra mu spasili ruku
Klinički centar

Bizarna povreda pacijenta iz Bijelog Polja

Tokom vožnje ruku izbacio kroz prozor, zakačio ga kamion: Ljekari Kliničkog centra mu spasili ruku

Tridesetčetvorogodišnji muškarac je tokom vožnje ruku izbacio kroz otvoren prozor kada je naišao kamion i „zakačio“ ga. U Urgentni centar dovezen je sa višedjelnim prelomom obje kosti lijeve podlaktice, sa kompletnim oštećenjem značajnih krvnih sudova.

Ljekari Kliničkog centra u posljednjih desetak dana uradili su uspješno dvije zahtjevne operativne intervencije na ruci i oba pacijenta se oporavljaju, a doktori su zadovoljni njihovim postoperativnim stanjem. Prošle sedmice u Klinički centar iz Opšte bolnice u Bijelom Polju dovezen je tridesetčetvorogodišnji muškarac sa višedjelnim, otvorenim prelomom podlaktice i prijetila je mogućnost da ostane bez ruke. Tešku povredu zadobio je nekoliko sati ranije, u saobraćajnom udesu, kada je u vožnji izbacio ruku kroz prozor. Naišao je kamion koji ga je „zakačio“ i skoro ga ostavio bez nje. Pred timom ljekara bio je zahtjevan zadatak – kompleksna operacija.

Izveli su je ortoped dr Nermin Abdić, koji je i direktor Urgentnog centra, vaskularni hirurg dr Perica Maraš i specijalizant vaskularne hirurgije dr Aleksandar Vulić. Slučaj pacijenta iz Bijelog Polja, kako je juče za Pobjedu ispričao dr Abdić, pokazuje na kako bizaran način čovjek može da dođe u situaciju da ugrozi svoj život.

Pacijenta su nakon udesa primarno zbrinuli ortopedi u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, poslije čega je, kao hitan slučaj upućen u Urgentni centar KCCG, gdje ga je preuzeo tim sa ortopedsko-traumatološke i hirurške klinike.

- Njegova ruka bila je vitalno ugrožena i zahtijevala je hitnu hiruršku intervenciju – rekao je Abdić. Suočili su se kaže, sa višedjelnim prelomom obje kosti lijeve podlaktice, uz kompletno oštećenje značajnih krvnih sudova na podlaktici.

- Kolege sa hirurške klinike kompletno su sanirali obje prekinute glavne arterije čitave ruke, rekonstruisali arterijski krvni sud u predjelu lijeve ruke, a potom smo mi, kao ortopedski tim, stabilizovali sa fiksatorom i takozvanim kiršnerovim iglama polomljene kosti u više dijelova – objasnio je Abdić. Pacijent je na Odjeljenju vaskularne hirurgije, a rane mu, kažu, zarastaju dobro.

- Ruka je „preživjela“ i sad se trudimo da u potpunosti saniramo sve moguće komplikacije koje su mogu desiti kod ovakvog tipa povrede – naglasio je Abdić. Komplikacije kod otvorenog preloma su, kako je rekao, moguće.

- Učinićemo sve da vratimo funkcionalnost.Reći da će to biti 100 odsto je velika stvar, ali moram naglasiti da u oba zgloba (ručnog i predio lakta) naš pacijent ima sasvim zadovoljavajuću pokretljivost i vitalnost ruke, koja se održava bez ijedne komplikacije – istakao je Abdić.

Vaskularni hirurg Perica Maraš kazao je za Pobjedu da je ruka pacijenta bila u veoma teškom stanju, praktično nepokretna, te da donji dio i prsti uopšte nijesu reagovali.

- Još je rano za konačnu prognozu, ali se nadamo da će ruka ostati potpuno živa i da će mladić moći da je koristi kao prije povrede. Da nešto ne valja, to bismo vidjeli pet do šest sati poslije operacije, eventualno dan kasnije. Međutim, njemu je ruka topla, ima osjećaj u prstima, što je dovoljno dobar znak da budemo pozitivni i mislimo da će biti dobro - naglasio je Maraš. Kad izađe iz bolnice, kako je kazao, čeka ga dug period fizikalne terpapije.

Ovaj slučaj je, prema riječima dr Abdića, primjer efikasne reakcije, dobrog, kolegijalnog rada, multidisciplinarnog pristupa, kao i korektnosti svih kolega koji su te večeri bili dežurni, i na hirurgiji i na ortopediji. Dr Maraš dodaje da se radi o velikom uspjehu.

- U praksi smo imali nekoliko sličnih povreda i uglavnom su sve liječili multidisciplinarni timovi ortopeda i vaskularnih hirurga – rekao je on i dodao da se ne može sjetiti da su imali neuspjeha.

Način na koji je ovaj muškarac povrijedio ruku, dodaje Maraš, neshvatljiv im je.

- Ali, dešava se. Apelujemo na građane da vode računa. Mala nepažnja, od samo nekoliko sekundi, može uništiti čitav život – poručio je Maraš.

Dječaku uspješno transplantirana kost

Direktor Urgentnog centra dr Nermin Abdić osvrnuo se i na transplantaciju tanje kosti lijeve potkoljenice u lijevu nadlakticu petnaestogodišnjeg dječaka, prvu intervenciju ove vrste koju je samostalno izveo tim Kliničkog centra. Dječaku je ova transplantacija bila potrebna zbog toga što je cistična promjena dovela do razaranja čak tri četvrtine ramene kosti.

- U igri sa vršnjacima napravio je pokret poslije kog je osjetio jak bol u predjelu desnog ramena. Na snimku u Opštoj bolnici u Baru, potom u Risnu, vidjeli su prelom nadlaktične kosti sa velikom cističnom promjenom – kazao je Abdić. Poučeni iskustvom i edukacijama referentnih zdravstvenih ustanova koje se bave tumorskom patologijom, te kolega iz Insituta „Banjica“, donijeli su, kako je rekao, odluku da samostalno obave zahvat.

- Ova operacija bila je najzahvalnija i za pacijenta. S obzirom na godine starosti, nije bilo uputno da se bilo koji metalni implantat postavi na toj ruci, jer je pitanje koliko na razorenu kost uopšte može biti stabilan i kako će reagovati organizam na njega. Došli smo na ideju da jedina stabilnost koja može da premosti razorenu kost je kost sa drugog dijela njegovog skeleta. Kost koju smo uzeli je fibula ili tanja kost potkoljenice, koja biomehanički, estetski ili po stabilnosti ne može poremetiti bilo kakavu dalju aktivnost u životu ovog dječaka – objasnio je Abdić.

U ovoj zahtjevnoj operativnoj intervenciji, kako je naveo, učestvovala su i tri mlada ljekara, specijalizanta ortopedske hirurgije i traumatologije, uz pomoć ekipe anesteziologa Instituta za bolesti djece.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.