DPS i SD za poništenje odluka Podgoričke skupuštine
Skupština CG

"Sto godina od državnog posrnuća"

DPS i SD za poništenje odluka Podgoričke skupuštine

DPS i SD podržale bi inicijativu da se u Skupštini posebnim aktom ponište odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.

Nikola Rakočević iz DPS-a za Pobjedu kaže da je „inicijativa da se u Skupštini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i pravedna“, dok je Stefan Šuster iz SD-a za podgorički list rekao da bi njegova partija podržala takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se, kako je rekao, „jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore“.

Rakočević kaže da „poslije sto godina od našeg državnog posrnuća, treba naći odgovor na pitanje da li su se Crnogorci i ostali građani Crne Gore, vratili nacionalnoj i državotvornoj svijesti“.

- Čini mi se, ni približno koliko je neophodno da bi temelji državne arhitekture Crne Gore bili izvan svake opasnosti od podrivanja i preprojektovanja. Razloga ima mnogo, a reklo bi se da je glavni taj što temu nesrećne i tragične 1918. nikada nijesmo, u vidu nacionalnog zadatka, otvorili i kroz veliki i suštinski društveni dijalog pošteno i sa snagom ispričali i arhivirali jednom za sva vremena – kazao je Rakočević.

On smatra da je kroz istoriju, „bilo logično, mada nepravedno, što ova tema nije stavljena u centar pažnje“.

 - U vrijeme nenarodne, velikosrpske monarhije to nije bilo izvodljivo. Komunisti, mada progesivnih učinaka za crnogorsko pitanje i obnovu identiteta, nijesu se previše zanimali suštinom tog problema. Prva višepartijska vlast zahvaljujući svojoj nacionalnoj ambivalenciji nije imala motiva za otvaranje te rane. Danas, nakon što je državotvorna vlast na čelu sa DPS-om i njenim predsjednikom Đukanovićem, obnovila nezavisnost, ekonomski osnažila i kroz NATO integraciju bezbjednosno učvrstila Crnu Goru vrijeme je da se 1918. naučno i politički razobliči kao jedna od najsramotnijih stranica našeg dugoga trajanja – istakao je Rakočević.

On je istakao da je Crnoj Gori potrebno razobličavanje Podgoričke skupštine kroz javne rasprave sa uglednim i relevantnim stručnjacima.

- Na koncu – i da razgovaramo o usvajanju rezolucije u Skupštini, treba vrlo pažljivo birati način. Jer, poništavati odluke jednog vaninstitucionalnog okupljanja, ispostaviće se, zlonamjerne, izdajničke skupine, nazvanog Podgorička skupština, u krovnoj instituciji Crne Gore, moglo bi značiti i priznavanje legitimiteta sramnih odluka iz 1918. Ipak, posljedice nelegitimne i nelegalne Podgoričke skupštine bile su sve do 2006. u potpunosti legalizovane. Zato je inicijativa da se i u Skupstini da prilog istorijskom preispitivanju 1918. neophodna i u krajnjem pravedna – istakao je Rakočević.

Portparol Socijaldemokrata Stefan Šuster kazao je za Pobjedu da je nepravda učinjena na Podgoričkoj skupštini ispravljena obnavljanjem crnogorske nezavisnosti.

- Kao što je javnost upoznata, 2011. godine Skupština Crne Gore je donijela Zakon o statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš, kojim je sraman događaj iz 1918. godine, jasno definisan kao nasilna aneksija države. Prethodno, obnavljanjem nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, ispravljena je vjekovna istorijska nepravda prema crnogorskoj nezavisnoj i samosvjesnoj državi koja je učinjena na Podgoričkoj skupštini 1918. godine – istakao je Šuster, naglašavajući da se Deklaracija i Ustav Crne Gore jasno određuju prema tom aktu.

-U svakom slučaju, SD će podržati takav akt ukoliko bude u skupštinskoj proceduri, da bi se jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore – dodao je Šuster.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović juče je u intervjuu Pobjedi rekao da vjeruje da će Skupština ubrzo usvojiti poseban akt koji će taksativno poništiti sve odluke iz 1918. koje se osim pitanja državnog statusa, tiču i statusa crkve, nacionalnog identiteta, dinastije PetrovićNjegoš i kompletnog istorijskog nasljeđa koje se cijeli vijek pokušava falsifikovati i otuđiti. Liberalna partija je prije četiri godine tražila od Skupštine Crne Gore donošenje posebnog zakona kojim će se poništiti odluke nelegalne i neligitimne Podgoričke skupštine iz 1918. godine, ali to nije učinjeno.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.