Fondacija Budi human pomogla liječenje oboljelih mališana sa preko 370.000 eura
ilustracija

Godišnje od karcinoma oboli 20 djece

Fondacija Budi human pomogla liječenje oboljelih mališana sa preko 370.000 eura

Svake godine od 20 do 22 djece oboli od karcinoma i svima njima je potrebna pomoć za liječenje, kaže za Dan izvršni direktor Fondacije Budi human Goran Jovanović, preko koje su građani i kompanije, prema podacima sa sajta te organizacije, pomogli liječenje oboljelih mališana sa preko 370.000 eura.

Jovanović pojašava da Fondacija raspolaže sa 388.000 eura, prikupljenih tokom akcije Teleton, dodajući da taj novac mogu koristiti isključivo za djecu oboljelu od karcinoma, čije liječenje nije pomogao Fond za zdravstveno osiguranje (FZO).

Fondacija u ovom trenutku pomaže da se skupi novac za liječenje 11 mališana oboljelih od teških bolesti.

“Na računu Teletona imamo 388.000 eura. Ta sredstva se nalaze pod ugovorom koji je Fondacija potpisala sa šest televizija. Prema tom ugovoru, mi smo se obavezali da pomognemo dijete koje je oboljelo od karcinoma, a nije pomognuto od strane Fonda zdravstva. Od onda kada je održan Teleton-15. februara 2017, imali smo niz mališana kojima je bila potrebna pomoć. U prvi mah smo skupili 120.000 za Selenu i 50.000 eura za Anđelu. Međutim, do tada je Fond zdravstva djecu oboljelu od karcinoma slao isključivo u Beograd, što nije bila prava destinacija za većinu malignih oboljenja koja su ta djeca imala. U međuvremenu Fond zdravstva potpisuje ugovor o saradnji s klinikama u Turskoj, Njemačkoj i još dvije klinike u Italiji. U tom periodu klinici se nije obratio nijedan roditelj, odnosno nijesmo imali nijedno dijete koje nije pomogao Fonda zdravstva. Svi su pomognuti od Fonda zdravstva”, naglasio je on.

Kako je rekao, dosad su od novca prikupljelog od Teletona platili samo smještaj za oboljelu djevojčicu iz Budve, u iznosu od oko 12.500 eura. Jovanović dodaje da su svjesni da karcinom nije samo oboljenje djeteta, već čitave porodice, te da Fondacija razmatra na koji način tim sredstvima da se pomogne i djeci kojima je Fond zdravstva pomogao.

Komentarišući skoro svakodnevne apele za pomoć oboljeloj djeci, Jovanović ističe da mediji objave hiljade informacija za pomoć djeci, a da u Fondaciji znaju da im nije potrebna pomoć.

“To su strašne stvari ne samo za djecu, nego i za odrasle. Mediji nemaju mogućnost ispitivanja toga pred komisijom. Svake godine imate od 20 do 22 novooboljele djece od karcinoma i svima njima je potreba pomoć, a neko ju je dobio samo zato što je otišao u medije. U ovu priču smo krenuli da bi se zaista znalo da li je ili ne potrebna pomoć”, naglasioje on.

Jovanović ističe da Fondacija nema prioritet i svoj novac. Kako naglašava, da bi Fondacija počela da prikuplja novac za nekoga neophodno je da se ispoštuju procedure Fondacije koje su objašnjene i na sajtu budihuman.me.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.