Ljekari do kraja septembra moraju da obnove licence
Ilustracija

Poručili iz Ljekarske komore

Ljekari do kraja septembra moraju da obnove licence

Nakon 30. septembra nijedan doktor medicine, bio on crnogorski državljanjin ili stranac, neće moći da se bavi neposrednom zdravstvenom djelatnošću ukoliko ne posjeduje validnu licencu koju je izdala Komora. Od 1650 ljekara u Crnoj Gori svega 150 do danas je predalo dokumenta za obnovu licence koja važi sedam godina i košta 80 eura.

Ljekari će do 30. septembra, ukoliko žele da liječe građane Crne Gore, morati da obnove licence za rad, poručuju iz Ljekarske komore. Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti licenca je dobila drugačije značenje.

"Mi više nećemo moći biti ljekari doživotno samim završetkom medicinskog fakulteta. Moraćemo da se kontinuirano edukujemo i da za sedam godina donesemo dokaze da mi i dalje možemo da budemo ljekari", rekao je predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.

Sa tim su saglasni i u Sindikatu zdravstva. Ipak, do sada je, od 1650 ljekara, samo njih 150 podnijelo zahtjev za obnovu licence.

"Prosto tajming je godišnjih odmora, kada svi negdje koristimo godišnje odmore i možda nijesmo bili toliko brzi da ispoštujemo da odmah predamo sva ta dokumenta", saopštila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić.

Mugoša je zamolio kolege da što prije dostave traženu dokumentaciju jer vremena nema još mnogo.

"U suprotnom svjesno krše zakone naše zemlje i sebe i poslodavca koji ih zapošljava dovode u zonu krivično-pravne odgovornosti", istakao je Mugoša.

Pravilnikom je utvrđeno šta je potrebno za licencu, no ljekarima bi se olakšalo ako bi mogli koristiti dokumentaciju, koja je već u arhivi Komore, za izdavanje nove.

’’Ja ta dokumenta imam u komori. Znači onog trenutka kada sam završila fakultet i specijalizaciju i subspecijalizaciju to je negdje tu arhivirano i nijesam smatrala da treba nova dokumenta da vadim i da se pečatira da bi se originali zadržali za sebe, negdje sam smatrala da je potrebno samo platiti i završiti obnovu i popuniti taj obrazac," saopštila je Krivokapić.

"Srećom od prethodne ljekarske komore je ostala samo uredna arhiva. Tako da sva dokumenta koja postoje u arhivi ljekarske komore CG, a koja su u skladu sa novim poravilnikom o izdavanju licenci moći će biti korišćena od svakog našeg člana", kazala je Krivokapić.

Cijena licence 80 eura za neke ljekare je prevelika.  

"80 eura je nešto što ipak treba matična ustanova da da, ako ste zaposleni u javnom sektoru. To nije problem za ljekara ali treba i vremena da se to prikupi, i ako jue neko daleko od Podgorice. No dobro prevazići ćemo to", kaže Krivokapić.

Mugoša međutim ističe da kada su formirali cijenu, s obzirom na to da licenca vrijedi 84 mjeseca, smatrali smo da euro po mjesecu nije mnogo.

Ljekare koji ne obnove licencu do kraja septembra Komora će prijavljivati inspekciji i tužilaštvu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.