403 miliona eura stranih direktnih investicija za pola godine
Ilustracija

Odlilo se 250 miliona

403 miliona eura stranih direktnih investicija za pola godine

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnoj Gori u prvoj polovini ove godine iznosio je 403,6 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 250 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju juna iznosio je 153,6 miliona eura i bio je 30,4 odsto manji nego u istom periodu prošle godine, javlja Anadolija.

“Takvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga u poređenju sa istim periodom prošle godine, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja”, saopšteno je iz CBCG. 

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 29,8 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 220,2 miliona eura. 

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 231,7 miliona eura, što čini 57,4 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 78 miliona eura, a u preduzeća i banke 153,7 miliona eura. 

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 165 miliona eura ili 40,9 odsto ukupnog priliva.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.