Kokosovo ulje štetnije od svinjske masti
Ilustracija

Kokosovo ulje štetnije od svinjske masti

Iako se tokom proteklih godina kokosovo ulje našlo na spisku supernamirnica, uz tvrdnje pruža mnoge zdravstvene koristi, jedna profesorka sa Harvarda upozorila je na njegovo štetno dejstvo.

Doktorka Karin Majkls, profesor u Školi javnog zdravlja na Harvardu i direktor Instituta za prenciju i epidemiologiju tumora na Univerzitetu Frajburg, iznijela je svoje mišljenje o kokosovom ulju tokom predavanja pod nazivom: "Kokosovo ulje i druge nutritivne greške", piše "Independent". 

U govoru održanom na Univerzitetu Frajburg dr Karin je istakla da je "kokosovo ulje jedna od najgorih namirnica koju možete da konzumirate" upravo zbog štetnog efekta koje zasićene masne kiseline (koje se nalaze u kokosovom ulju) mogu da imaju na vaše tijelo. 

Njeno izlaganje se protivi vjerovanju da je kokosovo ulje dobro za zdravlje. Sve do sada ono je smatrano 'superhranom' te su stručnjaci širom svijeta preporučivali da ga koristite u kuhinji pri pripremi gotovo svakog jela.

Prošle godine Američka asocijacija za srce donijela je nove preporuke u pogledu korišćenja kokosovog ulja, savjetujući ljude da zasićenje masne kiseline zamene nezasićenim masnim kiselinama kako bi smanjili rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. 

Prema mišljenju doktorke Majkls "konzumiranje kokosovog ulja je mnogo štetnije od kuvanja na svinjskoj masti" jer je kokosovo ulje pretežno sačinjeno od zasićenih masnih kiselina. 

Nacionalna zdravstvena služba saopštava da konzumiranje hrane koja sadrži zasićenje masne kiseline može da poveća rizik od razvoja koronarnih srčanih oboljenja, zbog povećanja nivoa lošeg holesterola u krvi. 

Osim kokosovog ulja druga hrana koja sadrži visok nivo zasićenih masti je maslac, tvrdi sir, ghee (prečišćeni puter), kobasice i pite od mesa. 

Sa druge strane, hrana koja je bogata zdravim, nezasićenim mastima je masna riba, orašasti plodovi, sjemenke, biljna uja i avokado.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.