Tražiće da plate medicinarima budu veće 10 odsto
Ilustracija, foto:AA

Sindikalna organizacija Kliničkog centra pokrenuće kampanju

Tražiće da plate medicinarima budu veće 10 odsto

Sindikalna organizacija Kliničkog centra pokrenuće kampanju za potpisivanje novog kolektivnog ugovora, čime će biti pokrenuto i pitanje povećanja zarada i to više od 10 odsto – najavio je za Pobjedu predsjednik te radničke asocijacije Vladimir Pavićević.

Ovaj sindikat broji 1.580 članova i Pavićević smatra da upravo oni treba da iniciraju pitanje kolektivnog ugovora koji će biti primjenjiv i na ostale ustanove u crnogorskom zdravstvu.

- U svjetlu svih najava da treba da se povećaju zarade u zdravstvu, mi smo u Kliničkom centru još prošle godine počeli da radimo na izmjeni kolektivnog ugovora i na nekim novim rješenjima u smislu povećanja zarada za zaposlene. S obzirom na to da je nova sistematizacija usvojena, to je značilo i znatan broj novih radnih mjesta koja moraju da se uklope u kolektivni ugovor i mi smo taj prijedlog kolektivnog ugovora, gledano sa aspekta samog Kliničkog centra, prezentovali menadžmentu 15. novembra prošle godine - podsjeća Pavićević.

multimediafoto20160606img2643900x555

Vladimir Pavićević, foto: Multimedija

Tada su, kaže, naišli na jako dobar odziv i razumijevanje menadžmenta.

- Poslije toga više nije bilo ni sastanaka i pored više urgencija. Mi smo onda pokrenuli kampanju što se tiče Kliničkog centra za sve radne jedinice da se izjasne da li su za pokretanje aktivnosti povodom usvajanja ovog kolektivnog ugovora. Da li će se on kao takav prenijeti na cijeli sistem zdravstva - to bi bilo dobro, ali čini nam se da dok Klinički centar ne krene u neku kampanju, ni ostale zdravstvene ustanove ne mogu uraditi ništa - kazao je Pavićević.

Smatra da najdalje do sredine oktobra moraju da naprave ozbiljan iskorak i da od zdravstvenih vlasti traže da se ovo pitanje riješi, kako bi uvećanje zarada ušlo u budžet za narednu godinu.

- Najčešći odgovor Ministarstva zdravlja što se tiče povećanja zarada bio je da to treba uraditi iz unutrašnjih ušteda, da sve ustanove treba da se pozabave tim pitanjem. Krenuli smo na taj način i napravili kolektivni ugovor koji je prilagođen Kliničkom centru, ali koji bi isto tako mogao biti prilagođen cijelom sistemu zdravstva - objasnio je Pavićević, dodajući da ukoliko se dođe do ušteda u samom Kliničkom centru, tim bolje.

Koliko će tačno tražiti povećanje zarada, Pavićević još ne želi da precizira, ali će svakako, naglasio je on, to biti više od 10 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.