Žena osuđena na 18 mjeseci zatvora jer se žalila na

Žena osuđena na 18 mjeseci zatvora jer se žalila na "glasnu džamiju"

Sud u Indoneziji osudio je jednu ženu na 18 mjeseci zatvora zbog svetogrđa, pošto je uvrijedila islam kada se žalila da je džamija u njenoj okolini preglasna.

Budistkinja (44) iz Kine žalila se na poziv za molitvu koji se ponavlja pet puta dnevno, jer je smatrala kako ga džamija na sjeveru Sumatre pušta preglasno.

Indonezija ima najveću svetsku populaciju muslimana i znatan broj budista, hrišćana i drugih vjerskih manjina. 

Posljednjih godina država bilježi širenje konzervativnih interpretacija islama, zbog čega mnogi strahuju da će se ugroziti dugotrajna reputacija Indonezije kao sekularne i tolerantne države. 

"Rekla je nešto što je uvrijedilo vjeru, u ovom slučaju islam", objavio je portparol okružnog suda Medan, dodavši kako je optužena "izrazila žaljenje i da se izvinila". 

Politički aktivisti tvrde da se strogi zakoni o blasfemiji u Indoneziji koriste kako bi se zlostavljale manjine i kršile vjerske slobode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.