Prijemom na „Jadranu“ obilježeno 85 godina čuvene „škole pod jedrima“

Prijemom na „Jadranu“ obilježeno 85 godina čuvene „škole pod jedrima“

Prijemom na školskom brodu „Jadran“, ukotvljenom na tivatskim Pinama, sinoć je obilježeno 85 godina ovog čuvenog jedrenjaka Mornarice Vojske Crne Gore.

Domaćin prijema, ministar odbrane, mr Predrag Bošković, kazao je da će brod, koji se duboko saživio sa Tivtom i cijelim Bokokotorskim zalivom, sigurno nadživjeti još mnoge generacije i još dugo dočekivati nove mornare u misiji obuke pomorskim vještinama.

Bošković je naglasio da je „Jadran“ imao u svojom istoriji i svijetlih i manje svijetlih trenutaka, kao što su bila ratna vremena od 1943. do 1946. godine.

„Uvjeren sam da je među najsvjetlijima upravo ovo vrijeme“, zaključio je ministar Bošković, podsjećajući da je Vlada Crne Gore uložila velika sredstva kako bi brod zasijao u svom najljepšem ruhu, kao zalogu za buduće plovidbe i službu novim generacijama. 

„Biti član posade ’Jadrana’ uvijek je bila posebna čast“, istakao je komandant „Jadrana“, kapetan korvete Zoran Ivanovski.

On je podsjetio na istorijat jedrenjaka, na mnoge plovidbe Jadranskim morem, ali i na 23 međunarodna krstarenja Crnim, Sjevernim, Sredozemnim, Crvenim morem, pa i Atlantskim okeanom, sve do Bostona i Njujorka... 

„Ovog neumornog veterana činimo modernim gdje je to moguće, a čuvamo našu tradiciju tamo gdje je to naša obaveza“, zaključio je komandant „Jadrana“.

Gradonačelnik Tivta, dr Siniša Kusovac, je kazao da brod predstavlja zaštitni znak Tivta i cijelog Bokokotorskog zaliva. 

Svečanosti na brodu prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Crne Gore, na čelu sa načelnikom, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore, na čelu sa komandantom, Mornarice, kapetanom bojnog broda Veskom Tomanovićem, jedan broj nekadašnjih komandanata jedrenjaka, vojni penzioneri, kao i bivši članovi posade „Jadrana“ na službi u Vojsci Crne Gore. 

Prisustvovali su i predstavnici tivatske, ali i ostalih primorskih opština, kao i institucija čija je djelatnost vezana za pomorstvo. 

Sinoć su na brodu nastupili učenici Muzičke i Osnovne škole iz Tivta, dok je prethodno Gradska muzika svirkom od zgrade opštine do Pina najavljivala događaj.

Jedrenjak „Jadran“ izgrađen je u brodogradilištu „H.C. Stulcken & Sohn“ u Hamburgu, u Njemačkoj, 1933. godine, po narudžbi Mornarice Kraljevine Jugoslavije. U luku Tivat je uplovio 16. jula te godine, dok je Kraljevskoj Mornarici predat 19. avgusta, datuma koji se računa kao njegov rođendan, jer je tada dobio ime. 

Do Drugog svjetskog rata, izvršavao je namjenske zadatke obuke pomorskog kadra. Drugi svjetski rat proveo je u Italiji, pod imenom „Marko Polo“, da bi kraj rata dočekao služeći kao most na jednom od venecijanskim kanala. 

Potpuno ruiniran, vraćen je u Jugoslaviju 1946. godine, nakon čega je u tivatskom Arsenalu obavljen prvi od nekoliko velikih remonta broda. Tokom socijalističkog perioda, bio je u sastavu Jugoslovenske ratne mornarice. Posljednji veliki remont, okončan je prošle godine. 

Brod „Jadran“ je u sastavu Mornarice Vojske Crne Gore i služi za obuku pripadnika MVCG u pomorstvu, navigaciji i brodskom pogonu, ali i učenika pomorskih obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.