SDT blokiralo 62 miliona eura na deviznim računima kod jedne poslovne banke
ilustracija

Pranje novca i utaja poreza i doprinosa?

SDT blokiralo 62 miliona eura na deviznim računima kod jedne poslovne banke

Specijalno državno tužilaštvo blokiralo je 62.761.813 eura na deviznim računima kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori zbog sumnje da su počinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa, kazala je specijalna tužiteljka i zamjenica glavnog specijalnog tužioca Lidija Vukčević.

U okviru izviđaja u ovom predmetu provjerava se oko 100 firmi koje su putem elektronske, odnosno on lajn trgovine obavljale transfere u vrijednosti od pola milijarde eura, bez oporezivanja prometa, tako da je došlo do utaje poreza u višemilionskom iznosu.

“Predmet je skoro formiran i to upravo na osnovu proaktivnog postupanja Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja. Na osnovu analize poslovno finansijske dokumentacije prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da su izvršena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa, Specijalno tužilaštvo je kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori blokiralo novčana sredstva na deviznim računima oko 100 rezidentnih pravnih lica u višemilionskom iznosu, tačnije u ukupnom iznosu od 62.761.813 eura”, saopštila je Vukčević u intervjuu Dnevnim novinama.

Prema njenim riječima u ovom slučaju su do sada prikupljeni podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da je u periodu od 2014. do 2018. godine na deviznim računima rezidentnih pravnih lica koji su otvoreni kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori, a ta pravna lica su korisnici E-Commerce servisa, evidentiran značajan transfer novčanih sredstava u iznosu preko 500 miliona eura.

“Novac je transferisan sa različitih destinacija bez jasnog osnova, pri čemu promet nije oporezovan, tako da postoji sumnja i da je utajen porez takođe u višemilionskom iznosu”, kazala je Vukčević.

U interesu istrage za sada se javnosti ne može otkriti o kojoj banci i firmama je riječ.

Vukčević je naglasila da je od osnivanja SDT-a do danas u 28 predmeta pokrenuto i da se vodi finansijska istraga protiv ukupno 243 fizička lica i 11 pravnih lica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.