U znak protesta Iranka skinula hidžab na ulici (VIDEO)
Foto: Ilustracija

Čovjek prijetio da će je uhapsiti

U znak protesta Iranka skinula hidžab na ulici (VIDEO)

Fejsbuk grupa "My Stealthy Freedom" objavila je video koji prikazuje Iranku koja se svađa sa čovjekom koji joj je naredio da namjesti hidžab ili će je uhapsiti.

Ova Fejsbuk grupa navela je kako je ponašanje ovog starijeg "učenjaka", kako su ga opisali, bilo ponižavajuće i arogantno prema ovoj ženi, a sve je kulminiralo tim da žena skine hidžab na ulici.

"Ova kultura već 40 godina govori ženama šta da rade. To nije u redu. Oni koji žele da pokore žene uvijek izdaju kocept borbe i slobode", napisali su.

Podsjećanja radi, iranski zakon, koji je na snazi već 40 godina, diktira ženama da moraju pokriti kosu u javnosti - ukoliko to odbiju, mogu završiti u zatvoru.

No, posljednjih godina, sve je više žena koje se suprotstavljaju zakonu, a ova Fejsbuk grupa podstiče Iranke na civilni otpor i poručuje da ne prestaju protestovati, strpljivo i s poštovanjem.

"Ako vas uvrijede, snimite ih. Neka svi vide ružnoću tog ponašanja", poručuju iz grupe.

Masih Alinejad, novinarka koja je pokrenula ovu stranicu pozvala je žene, koje nose vel, ali su protiv toga, da im se pridruže u protestu.

Izvor: Radio Sarajevo

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.