Sjutra protest ispred ministarstva bez SSCG i USSCG
Ilustracija

Povodom zakona o radu

Sjutra protest ispred ministarstva bez SSCG i USSCG

Članovi Sindikalne organizacije ZIKS-a, Strukovnog odbora spasilaca-vatrogasaca, uz podršku Sindikata uprave i pravosuđa, protestovaće sjutra u ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Oni traže da se njihovi zahtjevi uvrste u nacrt izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Sjutra, ipak, ovi sindikalci neće imati podršku Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata. 

Predsjednik Sidnikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević očekuje da će protestu u Podgorici prisustvovati veliki broj radnika.

"Prvenstveno vatrogasaca, zatvorskih policajaca, policajaca, kolega vojnika i naravno svih radnika Crne Gore", kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević.

Rakočević i kolege, između ostalog, za protest nemaju podršku Sindikata uprave policije i dijela vatrogasaca, ali ni sindikalnih centrala - Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

"Unija slobodnih sindikata CG neće sjutra biti na protestu", kazao je generalni sekretar USSCG, Srđa Keković.

"Sjutra nećete biti na protestu 'ne'", kazao je generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica.

Čelnici dvije najveće sindikalne organizacije objašnjavaju da ne podržavaju protest jer su potpisali protokol o saradnji i strategiju kojom su već planirali određene aktivnosti, te da članstvo još nijesu upoznali sa izmjenama zakona.

"Sve akcije će se odvijati sinhronizovano, tj. uz saglasnost i organizaciji dvije centrale reprezentativne, Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata koje su potpisnice ovog protokola, a nijesu učestvovale u organizaciji ovog skupa, neće učestvovati", kazao je Zarubica.

"Strategija podrazumijeva jedinstvene zahtjeve koje smo već ispostavili, ali i jedinstven nastup kako prema institucijama sistema, tako i prema javnosti. Zašto kolege iz Sindikata iz uprave i pravosuđa organiziju protest usred avgusta kada smo ih upozorili da treba zajednički da nastupamo ", dodao je Keković.

Sa druge strane, Rakočević objašnjava da njihov protest samo može da pomogne zajedničkoj borbi.

"Ovaj protest sjutra, eventualno još neki ukoliko bude u režiji vatrogasaca i policajaca pod pokroviteljstvom SUP je ustvari jedan dodatan inpuls ovoj zajedničkoj priči Saveza i Unije prema zajedničkom problemu", kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević.

Prvi čovjek Unije slobodnih sindikata ne odbacuje organizovanje protesta ili generalnog štrajka u oktobru, ukoliko njihovi zahtjevi i aktivnosti ne bi dali razultat.

"Mi ćemo završiti tribine i vidjeti kakvo je raspooloženje. Najvjerovatnije ćemo u međuvremenu skupljati potpise za ovu inicijativu, tako da će polovinom septembra biti jasno da li ćemo se zadržati na ovoj inicijativi za raspisivanje državnog referenduma po ovom pitanju ili ćemo to ujedno upakovati sa još nekim vidom sidnikalne aktivnosti", kazao je Keković.

Radna grupa koja je radila na izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju završila je posao, a slijede javne rasprave. Jedna od najvećih promjena, koja je ušla u nacrt izmjena zakona, jeste da bismo u penziju mogli da idemo tek kada napunimo 65 godina, ali ujedno i 40 godina radnog staža.

Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.