Dačić: Srbija nikada neće biti dio nikakve koalicije usmjerene protiv Turske
Foto:AA, Ivica Dačić

Dačić: Srbija nikada neće biti dio nikakve koalicije usmjerene protiv Turske

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić u Antaliji je izjavio kako Srbija nikada neće biti dio nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske.

Dačić je nakon ceremonije otvaranja Konzulata Srbije u Antaliji s ministrom vanjskih poslova Republike Turske Mevlutom Čavušogluom održao zajedničku konferenciju za novinare.

”Srbija nikada neće biti dio nikakve koalicije onih koji žele da rade protiv Turske, uključujući i neke od ovih organizacija koje se nalaze u zemljama u našem regionu i Srbija nikada neće pružati utočište nekome ko bi se borio protiv turskih interesa, turske države i naših turskih prijatelja”, izjavio je Dačić.

Poželio je mnogo sreće počasnom konzulu Fikretu Ozturku u radu i zahvalio na prihvatanju odgovorne dužnosti.

Ukazao je kako je u Srbiji prošle godine zabilježeno gotovo 100.000 turista iz Turske, ali i na brojne turiste iz Srbije u Turskoj.

”Mislim da možemo da radimo još mnogo više. Naše dvije zemlje su ukinule vize. To je jedan od najviših stepena prijateljstva između zemalja. Uveli smo takođe, režim slobodne trgovine, tako da mi nastavljamo dalje našu saradnju“, dodao je Dačić.

Dačić je ukazao na trud da saradnja obuhvati sve oblasti, od politike, ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta…

”Vi znate da ovdje u Turskoj postoji veliki broj građana koji imaju porijeklo iz naše zemlje.Istorijska kretanja su bila takva da ima dosta naših ljudi, s našim porijeklom koji ovdje žive. Takođe, postoji i u našoj zemlji i jedan broj Turaka, ali i muslimanskog stanovništva, bilo da se oni zovu Bošnjaci ili muslimani, koje ima posebne simpatije prema Turskoj. Mi sve to moramo i treba da koristimo da bude u funkciji zajedničkog života i zajedničkih interesa Srbije i Turske“, smatra Dačić, a prenosi Anadolija. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.