Za šest godina osuđeno šest pedofila: Dobili kazne od pet mjeseci do dvije godine
Ilustracija

Kazna od 15 godina nije nikad donijeta

Za šest godina osuđeno šest pedofila: Dobili kazne od pet mjeseci do dvije godine

Da li je kazna od godinu dana zatvora dovoljno rigorozna za obljubu nad djetetom, pitanje je za stručnjake. Zakon kaže da je propisana kazna i do 15 godina, međutim kod nas nikada nije donijeta.

Prema statistici Osnovnog suda u Podgorici, u posljednjih šest godina za krivično djelo nedozvoljene polne radnje gdje su žrtve bili maloljetnici osuđeno je šest osoba. Kazne su bile samo od pet mjeseci do dvije godine.

Advokatica Gorica Vujisić pojašnjava za Pobjedu da bi za izvršenje ovog krivičnog djela trebalo propisati strože kazne.

“Međutim, kada uporedimo visinu kazni koje su za ovo krivično djelo propisane Krivičnim zakonikom Crne Gore sa visinom kazni koje su propisane u zemljama članicama EU, ne možemo reći da su kod nas propisane preblage kazne za ovo krivično djelo”, ukazuje Vujisić, te dodaje da se ne može reći ni da naši sudovi određuju blage kazne učiniocima ovog krivičnog djela jer, na primjer, imamo pravosnažnu presudu kojom je učinilac obljube nad djetetom zloupotrebom položaja kažnjen zatvorskom kaznom od devet godina.

Advokatica ističe da krivično djelo obljuba nad djetetom predstavlja jedno od najmonstruoznijih krivičnih djela, pa bi kroz izmjene Krivičnog zakonika svakako trebalo propisati strože kazne, odnosno, kako je navela, da kazne budu duže kako u pogledu zakonskog minimuma, tako i u pogledu zakonom propisanog maksimuma trajanja zatvorske kazne.

Pojašnjava da je u Srbiji povećana minimalna kazna zatvora tako da je za izvršenje krivičnog djela obljuba nad djetetom propisana kazna od pet godina, dok je maksimalna kazna za ovo krivično djelo ostala ista do 12 godina zatvora, odnosno 15 godina ako je žrtva pretrpjela i teške povrede.

“Sa druge strane, imamo situaciju, u hrvatskom kaznenom zakoniku, donja granica inkriminacije seksualnog iskorišćavanja djeteta je vezana za uzrast djeteta od 15 godina, dok je npr. prema austrijskom zakonu 14 godina prihvatljiva granica”, naglašava Vujisić.

Kako je dodala, većina zemalja Evropske unije podigla je starosnu granicu krivičnopravne zaštite polnog integriteta djece.

“Inicijativa da se starosna granica za apsolutnu zabranu dobrovoljne obljube podigne sa 14 na 15 ili 16 godina. To je tendencija u savremenom evropskom zakonodavstvu i u nekim preporukama i rezolucijama Savjeta Evrope. U Francuskoj je već urađen prijedlog izmjena u krivičnom zakonu, prema kojem će se obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina tretirati kao silovanje, što znači da će se učinilac kazniti zatvorskom kaznom u dužem trajanju”, pojasnila je Vujisić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.