Svjetski  lideri nakon smrti Kofi Anana: Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu
Kofi Anan

Svjetski lideri nakon smrti Kofi Anana: Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu

Širom Afrike vlada šok i tuga zbog smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) i dobitnika Nobelove nagrade za mir Kofi Anana.

Anan je preminuo danas u 80. godini života. 

"Afrika i svijet su izgubili posebnu osobu", saopšteno je iz Fondacije Nelson Mendela, javlja Anadolija.

Riječi saučešća uputili su mnogi afrički lideri uključujući i predsjednika Kenije i Južnoafričke Republike Uhurua Kenijatua i Kirila Ramafosua.

Nigerijka Amina Mohamed, zamjenica generalnog sekretara UN-a, napisala je na Tviteru da je Anan dao glas nemoćnima. Zvala ga je njenim prijateljem, herojem i inspiracijom. 

Povodom smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je kazao da se divio tom čovjeku. 

Iz Kremlja je porodici upućeno saučešće navodeći da će čuvati uspomenu na njega. 

"Iskreno sam se divio njegovoj mudrosti i hrabrosti, kao i njegovoj sposobnosti da donosi izbalansirane odluke čak i u najtežim i kritičnim okolnostima", napisao je Putin. 

Ogromnim svjetskim liderom i nepokolebljivim borcem za mir, pravdu i vladavinu prava, Anana je nazvao i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif. 

"Počivaj u miru, dragi moj prijatelju", poručio je Zarif.

Riječi saučešća uputili su i francuski predsjednik Emanuel Makron, britanska premijerka Tereza Mej kao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. 

Kofi Anan i Ujedinjene nacije su dobili Nobelovu nagradu 2001. godine za njihov doprinos bolje organizacije i mir u svijetu.

Anan je svoju karijeru započeo godine 1962. u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Od 1972. do 1974. godine bio je direktor turizma u Gani. Od 1987. držao je neke od najvažnijih položaja u UN-u, uključujući mjesto pomoćnika glavnog sekretara. U 1990-im je bio zadužen za mirovne operacije, a od oktobra 1995. bio je posebni izaslanik UN-a za bivšu Jugoslaviju.

Vijeće bezbjednosti UN je 13. decembra 1996. imenovalo Anana generalnim sekretarom. Mandat mu je obnovljen 2002. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.