Bjelopoljci se oprostili od Dušana Simovića
Foto: Sajt Opštine Bijelo Polje

Održana komemorativna sjednica

Bjelopoljci se oprostili od Dušana Simovića

Povodom smrti Dušana Simovića, predsjednika paraglajding kluba ‘’Dynamic’’ koji je preminuo prekjuče, u 46-oj godini nakon teške tragedije, danas je u velikoj sali Skupštine opštine Bijelo Polje održana komemorativna sjednica.

U prisustvu rodbine, prijatelja, sportskih radnika i mnogih Bjelopoljaca, od Simovića su se oprostili Abaz Dizdarević, predsjednik Skupštine Opštine, Željko Madžgalj i Dejan Peruničić, prenosi opštinski sajt.

Obraćajući se okupljenima Abaz Dizdarević, predsjednik Skupštine Opštine kazao je da je Simović kao čovjek koji je na momente dosezao apsolutnu slobodu, koju je paraglajderstvo omogućavalo, znao da kaže da priznanja više i ne broji, već samo momente dosezanja slobode.

"Porodici Dušana Simovića želimo da pronađu snagu, sačuvaju sjećanje na divnog čovjeka, roditelja i prijatelja, budu ponosni na sve što je Duško na svom kratkom životnom putu ostvario", istakao je Dizdarević.

Željko Madžgalj, novinar nekadašnje revije ‘’Polje’’ u kojoj je Simović bio zaposlen 2004. godine kazao je da su Dušana Simovića krasile najveće ljudske vrline, poštenje, smjernost, elokventnost i hrabrost, te da je odmah znao da je revija sa njim dobila izvrsnog novinara.

"Od kako je Dušan osnovao klub ‘’Dynamic’’ postavio je temelje ovog sporta i podigao ga na veći nivo. Kada bi se pomenulo paraglajderstvo u Crnoj Gori to je asociralo na Dušana Simovića. Mnogi paraglajding klubovi u Crnoj Gori su osnovani pod okriljem kluba ‘’Dynamic’’, a Dušan je obučio najveći dio crnogorskih takmičara koji su koristeći njegova znanja i iskustvo osvojili zapažene rezultate na evropskim i svjetskim takmičenjima", istakao je Madžgalj.

Dejan Peruničić, novinar nezavisnih novina ‘’Vijesti’’ objasnio je kako je Dušan Simović opisivao njegov ‘’ples sa oblacima’’.

"Dušan se kako sam kaže, vinuo u nebo, sticajem okolnosti. Sredinom 2004. godine, kao novinar revije ‘’Polje’’, došao je na ideju da napravi intervju sa pionirima paraglajdinga Sinišom Vukotićem i Milošem Levičarom, osnivačima kluba ekstremnih sportova ‘’Skajvoker“. Od tada je paraglajding za njega postao strast, dio života. Nedugo zatim Dušan je napustio novinarstvo i potpuno se posvetio paraglajdingu. Zajedno sa nekoliko prijatelja, Simović osniva klub ‘’Dynamic’’ 2006. godine i postaje profesionalni pilot paraglajdera. Kao instruktor paraglajdinga, jedan je od osnivača tandem pilot i pilot motornog paraglajdera – dvosjeda letjelice s motorom koja koristi paraglajder kao krilo. Kada bi radio kao tandem pilot Dušan je, siguran sam, više računa vodio o svojim saputnicima nego o sebi", dodao je Peruničić.

‘’Ono što je važno kada letite je da osjetim vjetar na licu i shvatite da letite. Važno je da uhvatiš vjetar’’, govorio je Dušan. Prekjuče, nije mogao da ga uhvati, istakao je Peruničić.

Dušan Simović je za sobom ostavio izuzetne sportske rezultate među kojima su: zlatna medalja na Svjetskom kupu paraglajdera u Turskoj, Bronzana medalja na Svjetskom kupu u Albaniji, Medalja državnog prvaka Crne Gore – dva puta, brojne nagrade na regionalnim takmičenjima, a na svjetskoj rang listi među 100 hiljada paraglajderista zauzeo je 10 mjesto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.