Krstavac štiti od komaraca, čuva ten, i mijenja kafu!
ilustracija

Krstavac štiti od komaraca, čuva ten, i mijenja kafu!

Ovo povrće je najveći saveznik ženske ljepote i zdravlja.

Azijatkinje koje su nadaleko poznate po svojoj ljepoti počele su još prije 5.000 godina da gaje krastavce i da ih koriste u svakodnevnoj ishrani, ali i za pripremu proizvoda za uljepšavanje i učvršćivanje kože.

Ovo su 5 razloga zašto biste trebale pri sledećoj kupovini obavezno da kupite i nekoliko krastavaca.

Čuvar lijepog tena

Svježi krastavac je najbolji saveznik kada je u pitanju zdravlje kože jer sadrži velike količine vitamina A, folnu kiselinu i silicijum dioksid, pa djeluje umirujuće na nadraženu kožu i idealan je za ublažavanje otoka i podočnjaka. Krastavac je sastavni dio mnogih maski za lice jer ublažava natečenost i pomaže u zatezanju zbog čega koža izgleda mlađe.

krastavac1

Kosa voli krastavce

Duga, jaka i njegovana kosa odraz je ženske ljepote i elegancije. Sve sastojke koji su potrebni našem tijelu možemo da nađemo u prirodi. Krastavac ima dovoljnu količinu silicijuma i sumpora, kao i minerala koji utiču na rast kose.

Štiti od uboda komaraca

Sok od krastavca j eidealan za detoksikaciju organizma, ali je i prirodni zaštitnik od uboda komaraca i insekata. Umjesto da kupujete skupe preparate koji sadrže mnoge hemikalije i neugodnog su mirisa, možete namazati na kožu sok od krastavca i tako izbjeći ubode insekata.

krastavac

Odlična zamjena za kafu

Kafa je svima nama idealno rješenje kada smo umorni. Za budnost su pored kofeina veoma važni i minerali i vitamini koje imamo u krastavcu, pa umjesto da ujutru stavimo džezvu na ringlu bilo bi bolje da pojedemo jedan svježi krastavac koji će nas odmah probuditi i hidriraće naš organizam.

Odličan je za mršavljenje

Krastavac se sastoji od oko 95 odsto vode, ima malo kalorija i samim tim je savršena zamjena za nezdrave visokokalorične grickalice. Možete da ga isjeckate na kružiće i napravite salatu, a one najveće fanove ovog povrća obradovaće hladna supa od krastavca. Sadrži dijetetska vlakna koja se šire u želucu i na taj način pružaju osećaj sitosti duže vremena.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.