Bjelopoljac pozvao državljane Srbije u Crnu Goru da mirno riješe sukob, ispalio cio šaržer ka Pavkovu i Laziću

Ćatović u noći obračuna nije bio sam?

Bjelopoljac pozvao državljane Srbije u Crnu Goru da mirno riješe sukob, ispalio cio šaržer ka Pavkovu i Laziću

Elvisu Ćatoviću iz Bijelog Polja juče je određen pritvor do 30 dana zbog ubistva srpskog državljanina Željka Pavkova (47) iz Srbobrana i ranjavanja Ljubomira Lazića (46) iz Zemuna.

Ćatoviću je pritvor određen zbog težine krivičnog djela i uticaja na svjedoke.

Policija je danas lišila slobode i Ljubomira Lazića 46) iz Zemuna zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju na štetu Elvisa Ćatovića (32) iz Bijelog Polja, kao i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ćatović je u Tužilaštvu kazao da je oružje potegao u samoodbrani i ustvrdio da ne poznaje žrtvu i ranjenog Lazića i da nikada sa njima nije bio u kontaktu.

Ipak, prema pouzdanim saznanjima Ćatović je dugo godina poznavao Željka Pavkova Lalu (46) iz Srbobrana, nekadašnjeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), za čije ubistvo je osumnjičen.

Kako beogradske Večernje novosti saznaju, Ćatović i Pavkov su izvjesno vrijeme proveli zajedno u Njemačkoj, gdje su bili angažovani u građevinskoj firmi.

Sagovornik, blizak obojici, navodi da je i treći akter pucnjave u Bijelom Polju, Ljubomir Lazić iz Zemuna koji je tada ranjen, takođe bio u Njemačkoj, ali i u " Crvenim beretkama":

"Pavkov je došao u sukob sa Ćatovićem oko nekih poslova. Lazić je bio na njegovoj strani, jer su zajedno bili i na ratištima, ali i u JSO. On zna sve o pozadini tog sukoba između Pavkova i Ćatovića. Bjelopoljac laže da ih ne poznaje i da ne zna zašto su ga napali. Pavkov je htio da ga zaplaši ali ne i da ga ubije. On ih je namamio da dođu u Crnu Goru obećavajući da će da razriješe situaciju", kazao je sagovornik beogradskog lista.

 Zanimljivo je i da je Ćatović, prema pouzdanim saznanjima Kodexa, u ponedeljak na dan obračuna ušao u Crnu Goru upravo iz Srbije.

Kako su i objavili crnogorski štampani mediji državljani Srbije došli su do Ćatovićeve kuće kako bi od njega naplatili neki raniji dug.

Prema nezvaničnim saznanjima, sva trojica su se našla nedaleko od Ćatovićeve porodične kuće. Posle žučne rasprave, Pavkov i Ćatović povadili su i oružje. Gotovo istovremeno je počelo da prašti.

"Pavkov je ispalio samo jedan hitac i pištolj mu se zaglavio. Taj metak je samo Ćatovića okrznuo, jer nekadašnji pripadnik "Beretki" i nije htio da ga ubije. Bjelopoljac je, međutim, ispalio cio šaržer ka Pavkovu i Laziću. Prvi je ostao na mjestu mrtav, a drugog je hitac pogodio u grudi", navodi sagovornik Novosti.

Kraj ubijenog Pavkova policija je pronašla pištolj "vzor", kalibra 7,65 milimetara sa prigušivačem.  Izuzete su i čaure, neispaljeni projektili a takođe je od osumnjičenog Ćatovića oduzet pištolj kalibra 7,65 mm.U toku je vještačenje oružja koje je koristio Ćatović. Utvrđeno je da ga je ilegalno držao i nosio.

Kako portal Kodex saznaje na licu mjesta su pronađeni i pajseri i biber sprejevi. Ta sredstva se, prema riječima sagovrnika bliskog istrazi, ne koriste za planirana ubistva i taj podatak baca sumnju na navode da je riječ o planiranoj likvidaciji, već o pokušaju zastraživanja i naplate duga, koji je pošao po zlu.

"Tačno je da su ova dvojica ilegalno iz Srbije ušla u Crnu Goru, ali na poziv Ćatovića da mirno riješe spor, jer se on navodno plašio da izađe iz Bijelog Polja.Oni su strahovali da legalno ne bi mogli da pređu granicu zbog onog spiska nepoželjnih osoba, koji je napravila crnogorska policija. Ćatović im je objasnio gdje i kako da uđu a da ostanu nepovrijeđeni. Nije im prvi put da na takav način stižu u Crnu Goru", rekao je sagovornik beogradskog lista.

Kako je Kodex već objavio, Ćatović je konstantno dobijao prijeteće poruke preko svog brata od tetke a vezano za obračun koji se desio u Njemačkoj kada je jednom Albancu nanio teške tjelesne povrede opasne po život zbog čega su njemačke vlasti raspisale i potjernicu za njim. Oštećeni Albanac je, priča naš izvor, dao "besu da će se osvetiti" Ćatoviću.

Nakon bjekstva iz Njemačke, utočište je pronašao kod kontroverznog sugrađanina Safeta Saka Kolića, takođe bjegunca iz švajcarskog zatvora u kojem je bio zbog više desetina provala i krađa, o čemu smo u više navrata pisali.

Upravo je i pištolj iz kojeg je kobne noći Ćatović ispalio smrtnosne hice u Pavkova i teško ranio Lazića dobio na poklon od Kolića, o čemu se javno hvalio. Gradom se uvijek kretao naoružan, što ukazuje da je Ćatović bio svjestan da mu opasnost prijeti  zbog neraščišćenih računa. Javna je tajna u Bijelom Polju i da Kolić iz kuće ne izlazi bez zaštitnog pancir prsluka, pa se i u poslovima koji Ćatović vodi sa Kolićem, krije mogući motiv ovog obračuna.Ćatović je u proteklom periodu bio stalno u društvu Kolića i za njega obavljao mnoge poslove vezano za izvođenje građevinskih radova. Tokom svoje saradnje, "proslavili" su se po zelenašenju, otimanju tuđe imovine ucjenama i prijetnjama a vrhunac drskosti i ruganja crnogorskim zakonima predstavlja to što su zaustavili izgradnju Glavnog gradskog trga nelegalnim objektom u glavnoj ulici u Bijelom Polju, koji Kolić 15 godina posjeduje bez ikakvih dozvola. Poznati su i po kontaktima sa islamskim ekstremistima a Kolić je označavan kao vođa vehabijskog pokreta za sjever Crne Gore.

fbskkk

Safet Sako Kolić, foto: Facebook

U poslu i sa automafijom

 Ćatović je hapšen i u Srbiji zbog "više krađa automobila domaćica" u Novom Sadu. Kako se sumnja, Ćatović je otuđena vozila prodavao u Crnoj Gori. Nakon hapšenja, Ćatović je pristao na saradnju sa tamošnjim Specijalnim Tužilaštvom u zamjenu za blažu kaznu. On je, kako saznajemo, istražnim organima odao imena saradnika u tom poslu, što je razljutilo članove tamošnje automafije.

Ćatović u noći obračuna nije bio sam?

Vatreni obračun u kukuruzištu u mirnom bjelopoljskom naselju Potkrajci prethodnih dana glavna je tema u gradu na Limu. Jedna od prvih informacija koja se pojavila jutro nakon obračuna jeste i da Ćatović nije sam več u društvu još jedne osobe. Pomagač Bjelopoljca, lice za sada nepoznatog identiteta, sudeći po gradskim pričama je posjedovao lovačku pušku iz koje je takođe ispaljeno nekoliko metaka. Ćatovićevi sugrađani komentarišu da je nevjerovatno da je sam uspio, kako je rekao "omamljen" da se uspješno obračuna sa dvojicom iskusnih pripadnika vojnih formacija.

Željko Pavkov Lala je gotovo od osnivanja bio u "Crvenim beretkama ". Osnivanjem Jedinice za specijalne operacije (JSO), pri Resoru Državne bezbednosti (DB) Srbije, prelazi u aktivni sastav ovih specijalaca.  Jedinicu je napustio posle njenog rasformiranja.

Komentari

Komentara: (1)

Garo

19. 08. 2018 - 15:43

Zasto ne prikazete sliku Ljubomira Zaica?
Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.