U Crnoj Gori prisutni insekti koji mogu prenijeti razne bolesti
ilustracija

Invazivne vrste prisutne od skoro

U Crnoj Gori prisutni insekti koji mogu prenijeti razne bolesti

U Crnoj Gori prisutne su vrste komaraca i drugih letećih insekata koje mogu prenositi bolesti kao što su: malarija, groznica Zapadnog Nila, denga, čikungunja, lajšmanioza - kazali su Pobjedi iz Instituta za javno zdravlje.

Kako su dodali, većina identifikovanih vrsta od ranije naseljava područje naše zemlje dok su neke vrste, takozvane invanzivne prisutne od skoro, kao posljedica globalizacije, klimatskih promjena i povećanja prosječnih dnevnih temperatura vazduha.

- Kada se radi o bolestima koje se prenose ubodom komaraca i drugih letećih insekata, uvidom u Registar zaraznih bolesti u posljednjih pet godina zabilježeni su slučajevi obolijevanja od groznice Zapadnog Nila (2012. godine jedan slučaj i 2013. godine četiri slučaja), lajšmanioze (između dva i šest slučajeva godišnje) i malarije 2012. i 2013. godine po jedan slučaj koji su oboljeli u inostranstvu (tzv. uvezeni – importovani slučaj) - kazali su iz Instituta.

Oni naglašavaju da se osnovne mjere prevencije oboljenja koje mogu prenijeti komarci odnose na smanjenje broja komaraca putem zaprašivanja (zadimljavanja) koje sprovode nadležne službe, individualnim mjerama za smanjenje broja komaraca i prevencijom uboda komaraca.

Što se tiče individualnih mjera prevencije, oni poručuju da treba da ih sprovode sve kategorije stanovništva.

- Te mjere se odnose na redovno pražnjenje i uklanjanje svih vodenih površina (pa i najmanjih) koje mogu služiti za razmnožavanje komaraca. Ovo se posebno odnosi na saksije za cvijeće, posude za vodu kućnih ljubimaca, burad i druge posude u dvorištima/ na balkonima, zatim održavanje bazena, fontana - kažu iz Instituta za javno zdravlje.

Preporuka je i da se redovno čiste oluci i slivnici od lišća i drugog otpada, uklanjaju stare gume, iskorišćene plastične flaše i limenke, održavanje septičkih jama i odvodnih kanala. Navode i da treba postaviti mrežice ili poklopce na posudama u kojima se može sakupljati voda, pravilno odlagati otpad u za to predviđene kontejnere i kante, koristiti mrežice za komarce na vratima i prozorima, koristiti klima uređaje, te preparate za uništavanje ili odbijanje komaraca u zatvorenom prostoru.

Iz Instituta ističu i da treba izbjegavati boravak na otvorenom u područjima sa velikim brojem insekata, naročito u periodu između sumraka i svitanja (močvarna područja ili mjesta sa visokom travom i stajaćom vodom)...

- U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i suptropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mjera prevencije koje podrazumijevaju i preventivno uzimanje ljekova (hemioprofilaksa) prije odlaska, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja (područja u kojima postoji rizik od prenošenja malarije) - poručili su iz Instituta za javno zdravlje, prenosi Pobjeda.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.