Agencija nakon tragedije: Uzletište za paraglajding na Brajićima ima našu dozvolu
Ilustracija

Lokacija Stojanovići

Agencija nakon tragedije: Uzletište za paraglajding na Brajićima ima našu dozvolu

Uzletište Brajići na lokaciji Stojanovići odakle su juče paraglajder instruktor Dušan Simović i državljanka Egipta Marijan Mikhail uzletjeli ima odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, potvrdio je menadžer sistema upravljanja sigurnošću Veselin Popović.

Simović i Mikhail su juče poginuli nakon što su oko 18 sati uzletjeli sa Brajića.

Kako je rekao Popović za Antenu M, odgovor na to ko je izdao dozvolu licu koje je poletjelo daće istraga koju sprovodi nezavisni organ-Nacionalna komisija za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova.

Popović je kazao da u skladu sa godišnjim planom nadzora Agencija za civilno vazduhoplovstvo sprovodi redovne nadzore i inspekcije, kao i dodatne inspekcije po potrebi.

"Odobrenja za uzletišta i sletišta, pa i u ovom slučaju za uzletište na Brajićima i sletiše Bečići izdaje Agencija na osnovu detaljnog nadzora ovih površina koji je obavljen 6.juna ove godine i tom prilikom je konstatovano da su ispunjeni svi regulatorni zahtjevi koji su omogućili izdavanje odobrenja. Odobrenje se izdaje operatoru uzletišta i on je odgovoran za postupke na uzletištu i sletištu. Za konkretno praćenje toka operacije na uzletištu i sletištu operator može da imenuje jednog ili više rukovodilaca letjenja čija je obaveza, između ostalog i-provjera meteorološke situacije, upoznavanje i priprema pilota paraglajdera za let, provjera dokumentacije opšteg stanja pilota i stanje ispravnosti krila paraglajdera. Rukovodilac letjenja može da zabrani let ukoliko procijeni da postoji neka neispravnost", objasnio je Popović.

Kako je dodao, odobrena površina uzletišta Brajiće ne podrazumijeva cijele Brajiće već lokaciju Stojanovići, a odobrena površina sletišta podrazumijeva lokaciju u blizini plaže u Bečićima u okviru određenog prostora na katastarskoj parceli 10 49/2 i 471/1.

Od 2012. nijedna nesreća sa smrtnih ishodom

Popović poručuje da kampanja o bezbjednosti koju sprovode ima efekta, što pokazuju i činjenice.

"Agencija je u proteklom periodu sprovela intenzivnu promotivnu kampanju, sa ciljem edukacije pilota paraglajdera ali i ciljne javnosti o načinu sigurnog leta. Činjenica da od 2012. nijesmo imali nijednu nesreću sa smrtnih ishodom, a u posljednje dvije godine nijesu konstatovane ozbiljnije nepravilnosti potvrda je veće svijesti uključenih subjekata koji su postepeno uvođeni u regulatorni okvir i unaprijeđenja discipline prilikom postupaka", smatra on.

Apel svima

Poslao je i poruku paraglajderistima, ali i građanima koji bi da se oprobaju u ovoj vrsti rekreacije.

"Apel pilotima paraglajderima, ali i građanima turistima koji planiraju da koriste ovaj vid rekreacije da vode računa o sljedećem-pilot mora imati dozvolu i ovlašćenje, površine za uzlijetanje i slijetanje moraju biti odobrene i paraglajder može da prevozi samo jednog putnika", kazao je Popović.

Preliminarni nalazi ukazuju da je do nesreće došlo zbog loših vremenskih uslova, jer nijesu uspjeli da bezbjedno slete.

Drugi par paraglajderista je uspio da sleti nepovrijeđen.

Simović se godinama bavio paraglajdingom i bio je vrstan instruktor i višestruki svjetski prvak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.