Na Korzici obilježena godišnjica Napoleonovog rođenja
Korzika

Građani na ulicama u odjeći tog doba

Na Korzici obilježena godišnjica Napoleonovog rođenja

Korzika, istorijski poznata po mjestu rođenja Napoleona Bonaparte, obilježila je 249. godišnjicu rođenja francuskog imperatora.

Već nedjelju dana glavni grad tog francuskog ostrva na svoj način obilježava godišnjicu Napoleona, rođenog 15. avgusta 1769. godine.

Neki mještani na ulicama šetaju u odjeći iz tog vremena, tako da se mogu vidjeti dame u korsetima ili muškarci u uniformama. Takođe odjekuju zvuci bubnjeva, a neki u parkovima pune starinske puške crnim barutom.

U Ajačiju je juče na otvorenom izvedena istorijska rekonstrukcija nekih tadašnjih scena, dok se u raznim salama drže predavanja o čuvenom Napoleonu, prenosi Beta. 

Napoleon, koji je umro na ostrvu Sveta Jelena 1821. godine, bio je general u Francuskoj revoluciji, a kao vođa, bio je prvi konzul Francuske 1799. do 1804.  Bio je imperator Francuske i kralj Italije od 18. maja 1804. do 6. aprila 1814. Ponovo je bio imperator, ali na kratko, od 20. marta do 22. juna 1815. 

Napoleon je 1802. godine uveo francusko odlikovanje Orden Legije časti. Njegov grob se nalazi u Palati invalida, zdanju u stilu baroka i klasicizma u blizini Ajfelove kule u Parizu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.