Njemačka odobrila registraciju trećeg pola u matičnim knjigama
Foto: Ilustracija

Odluku treba da potvrdi parlament

Njemačka odobrila registraciju trećeg pola u matičnim knjigama

Njemačka vlada je odobrila uvođenje mogućnosti za registrovanje trećeg pola u matičnim knjigama.

Ustavni sud u Njemačkoj u novembru prošle godine je donio presudu kojom se takva mogućnost otvara.

Sud je odluku donio na osnovu žalbe osobe koja u paru polnih hromozoma ima samo jedan X hromozom, ali ne i drugi. Njoj je odbijeno da joj se u krštenici promijeni upisani rod "žensko" u "različit", prenosi Beta.

Zvaničnici su toj osobi odbili zahtjev pozivajući se na zakon koji dozvoljava da se djeca registruju samo kao žensko ili muško ili da se rubrika za pol ostavi prazna.

Današnju odluku vlade treba da potvrdi parlament.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.