Politika nadjačala muziku: Bajaga ne može u Hrvatsku, Vani otkazan koncert u Tivtu
Foto: Jutarnji.hr

Politika nadjačala muziku: Bajaga ne može u Hrvatsku, Vani otkazan koncert u Tivtu

Da li je politika uspjela da nađača muziku - pitanje je koje je otvoreno posle otkazivanja koncerta Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu, a zatim i za srijedu planiranog koncerta hrvatske pop pjevačice Vane u Tivtu, na palubi jedrenjaka "Jadran", oko koga se, inače, spore Hrvatska i Crna Gora.

I posle ratova devedesetih, nove granice nisu zaustavile samo muzičare, koji su nastupali širom regiona, srpski pjevači gostovali na nastupima u Hrvatskoj i obratno, sa veoima rijetkim izuzecima, poput nedavno preminulog Olivera Dragojevića, koji, nakon rata, više nikada nije pjevao u Srbiji.

Posle toliko godina, situacija kao da se mijenja.

Tako je nedavno otkazan koncert srpske grupe "Bajaga i instruktori" na “Danima piva” u Karlovcu na zahtjev, prema pisanju medija, dijela udruženja hrvatskih ratnih veterana.

U programu 32. karlovačkih “Dana piva”, koji počinje 31. avgusta, Bajaga je trebalo da nastupi 3. septembra, ali je, dvadesetak dana prije održavanja njegov nastup izbačen iz programa.

Hrvatska pop pjevačica Ivana Vrdoljak, poznatija kao Vana (Vanna), u utorak je iznenada otkazala svoj nastup, koji je trebalo da održi danas u Tivtu, na palubi školskog broda Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjaka "Jadran".

Razlog otkazivanja koncerta, kako pišu mediji, jeste da se Vanna "ni kriva, ni dužna, našla u središtu diplomatske bitke između Hrvatske i Crne Gore".

Zagreb naime od Podgorice traži da se Hrvatskoj vrati brod, koji je, kako navode hrvatski mediji, JNA 1991. godine "otela iz Splita".

Nakon što su je hrvatski novinari prozvali da u takvim okolnostima ne bi smela da nastupi u Tivtu, Vanna je iznenada otkazala koncert, a umjesto nje nastupiće cetinjska grupa Perper.

U međuvremenu su neki tabloidi "prebacili" Miroslavu Iliću nastup na privatnoj zabavi u Zagrebu "ispred zastave sa grbom, koja ima prvo bijelo polje na šahovnici", što je, kažu, obilježje grba NDH.

Iliću su tviteraši u Srbiji poručili da gleda gdje pjeva, a u Hrvatskoj njegov koncert nije prošao bez pobune lokalnih HDZ-ovaca i HČP-ovaca, koji su pozvali na bojkot proslave.

Izvor:Novosti/Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.