Sveštenici seksualno zlostavljali više od 1.000 djece u Pensilvaniji
Foto: Ilustracija

Rimokartolička crkva

Sveštenici seksualno zlostavljali više od 1.000 djece u Pensilvaniji

Biskupi i drugi visoki zvaničnici Rimokatoličke crkve u američkoj državi Pensilvaniji prikrivali su 70 godina slučajeve seksualnog zlostavljanja djece u kojima su vinovnici više stotina sveštenika, navodi se u izvještaju koji je objavila američka Velika porota.

U izvještaju se navodi da je Crkva ubijedila žrtve i policiju da ne prijavljuju i ne istražuju te slučajeve, piše "Njujork tajms".

Izvještaj, u kome se navode imena više od 1.000 žrtava, predstavlja najširu istragu jedne američke vladine agencije slučajeva seksualnog zlostaljanja djece od katoličkog sveštenstva.

Do sada u SAD nije bilo sveobuhvatnog izvještaja o svim slučajecima seksualnog zlostavljanja u okviru Katoličke crkve, iako je bilo pokušaja u tom smislu, prenosi Srna.

Žrtve seksualnog zlostavljanja u SAD godinama pokušavaju da privole vlasti da provedu istragu u cijeloj zemlji, slično onome što je uradila Australija, gdje je Kraljevska komisija provela četiri godine proučavajući slučajeve seksualnog zlostavljanja djece u okviru različitih vjerskih i socijalnih institucija, uključujući Katoličku crkvu.

Velika porota je naziv za pravosudno tijelo, sastavljeno od laika, a koje je zaduženo za pokretanje ili odobravanje, odnosno preliminarni krivični postupak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.