Ljeto u Prijestonici opravdalo očekivanja

Ljeto u Prijestonici opravdalo očekivanja

Tradicionalna manifestacija „Ljeto u Prijestonici“ bogatim je programom u prethodna dva mjeseca okupila više hiljada građana na gradskim trgovima i u parkovima, ispred istorijskih zdanja, u galerijama i drugim izložbenim prostorima Cetinja, čime je Prijestonica još jednom potvrdila status kulturnog, umjetničkog, duhovnog i istorijskog centra Crne Gore.

Muzički, dramski, likovni programi, sajamske manifestacije, sportski događaji, realizovani su na više lokacija u gradu, s ciljem da se ožive pojedini prostori i pošalje nedvosmislena poruka da naše istorijsko i kulturno nasljeđe odlično komunicira sa savremenim umjetničkim izražajem, da cijeli grad može biti pozornica na kojoj se izvode aktuelni, raznovrsni i angažovani kulturno-umjetnički i sportski programi. Time je, kako navode u Prijestonici Cetinje, ova manifestacija opravdala epitet tradicionalne, kao i očekivanja građana i uprave grada.

Posebno mjesto u programu „Ljeta u Prijestonici” imao je sinoćnji koncert cetinjske i crnogorske grupe Perper ispred Kraljevskog pozorišta Zetski dom. Bio je to njihov prvi nastup na otvorenom, na Cetinju, poslije šest godina. U intimnoj atmosferi i pred brojnom publikom, Perper je opravdao epitet „čuvara dobrog muzičkog izražaja“ jer je publika odlično reagovala na brojne hitove nastale u gotovo tri decenije postojanja grupe. Stoga je i dvorište Zetskog doma bio logičan izbor za održavanje koncerta – potvrđeno kulturno nasljeđe u sadejstvu i sa savremenim promišljanjem svijeta kroz verse i note.

Perperkoncert2

Podsjetimo, i ovogodišnju manifestaciju Ljeto u Prijestonici otvorio je član Perpera Momčilo Zeković Zeko promocijom albuma „Džep sa tajnama”, u Parku 13. jul, na mjestu gdje je, kako kaže, početkom 90-ih svirala bleh muzika. Na istoj lokaciji nedavno je izvedena predstava „Pogledi“, adaptacija drame „Preljubnice“ Gorana Milenkovića, u izvođenju Katarine Radivojević, Nine Seničar i naše Marije Vicković.

Niz aktivnosti realizovano je na gradskim trgovima – poput Biciklijade, svečanog koncerta povodom Dana državnosti i koncerta ruskog orkestra Nekrasov na Dvorskom trgu, tradicionalne manifestacije Miris lipa i meda na Balšića Pazaru, i dvodnevnog basket turnira Cetinje 2K18 na Studentskom trgu. Organizovano je i više književnih večeri i likovnih izložbi.

Kraj jula bio je rezervisan za najveću smotru folklora. Ljetnja pozornica je u toku tri dana bila domaćin 12. Međunarodnog festivala folklora koji je, u organizaciji KUD-a „Njegoš”, okupio 250 folkloraša iz sedam zemalja Evrope i Evroazije.

Obilježena je i Nedjelja mladih u organizaciji NVO Građanski kreativni centar, a program je organizovan na Dvorskom trgu, na Ivanovim koritima i u prostorijama Američkog ugla. Do kraja mjeseca očekuju nas i tradicionalne manifestacije Riječka noć i Njeguška trpeza, izložbe i koncerti.

Manifestaciju Ljeto u Prijestonici realizuju Prijestonica Cetinje i Turistička organizacija Prijestonice uz pomoć partnera i prijatelja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.