Asad pozvao SAD da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovim izručenjem
Džozef Asad

Potjernica raspisana zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije 2016.

Asad pozvao SAD da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovim izručenjem

Bivši operativac CIA, Džozef Asad je pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovim izručenjem, piše Gardijan.

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za bivšim agentom CIA-e Džozefom Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO.

Bivši operativac CIA-e, Džozef Asad, odbacio je optužbe, i poručio da je bio u Crnoj Gori da lično savjetovao zapadnog političkog konsultanta. On je pozvao SAD da odbace zahtjev za ekstradiciju.

"Ovo je kampanja prevare protiv jednog lojalnog Amerikanca, koji nije imao nikakvu ulogu u bilo kakvim zločinima ili puču u Crnoj Gori", rekao je Asad u saopštenju koje je objavio preko svog advokata, a koje prenosi Gardijan.

Asad je naveo da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbjednosno savjetovao zapadnog političkog konsultanta i istakao je da je prava zavjera upravo tvrdnja tužilaštva da se radi o zavjeri.

Asadov advokat Vinsent Sitro, u elektronskoj pošti, saopštio je da nije informisan o bilo kakvoj optužnici protiv Asada, da mu nisu dostavljena nikakva dokumenta, i da zato nije mogao da komentariše izjavu tužilaca.

Asad je Amerikanac porijeklom iz Egipta koji je došao u SAD 1990. bio je specijalista za borbu protiv terorizma u CIA. Nakon što je napustio agenciju i uspostavio privatno poslovno obezbjeđenje, on i njegova supruga Mišel, takođe bivši službenik CIA-a, predvodili su privatno finansiranu operaciju u 2015. da spasu hrišćane od Islamske države iz oblasti Mosula, navodi Gardian.

“Tvrdnje režima o pokušaju puča su potkopane načinom na koji su upravljali takozvanim mozgom operacije i dokazima. Osoba koju je režim označio kao vođu i teroristu je puštena iz pritvora”, ističe Asad.

RTCG/Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.