Da li je zdravo piti kafu staru nekoliko sati?
Foto: Ilustracija

Drugačiji ukus

Da li je zdravo piti kafu staru nekoliko sati?

Ukoliko ste od onih koji vole svoju kafu da piju hladnu, potrebno je i da znate koliko dugo je takvom možete držati prije nego se pokvari.

1. Šta ako se radi o kafi s mlijekom?

Ako je dobro zatvoreno i ostavljeno u frižider, mlijeko može da bude dobro i nedjelju dana nakon isteka roka, ali ako ga ostavite u kafi u toploj prostoriji više od nekoliko sati – skuvajte sebi novu kafu!

2. Mijenja li se ukus kafe?

Baš kao što zrna kafe ostaju svježa otprilike dvije nedjelje, tako i skuvana kafa može da promijeni ukus nakon 30-ak minuta, a nakon toga imate otprilike četiri sata vremena prije nego što se ulja iz kafe "pokvare", što će rezultirati lošim ukusom napitka.

3. Hoće li mikrotalasna uništiti bakterije iz kafe?

Mikrotalasna će ubiti bakterije, ali s obzirom da zagrijeva sadržaj spolja ka unutra, vrlo vjerovatno će nekoliko "paketića" bakterija ipak ostati, pa ne bi trebalo da se oslanjate na ovu tehniku.

4. Kvari li se voda u kojoj je kuvana kafa?

Voda upija ukuse iz okoline i samim tim oni se mijenjaju, ali čak i ako se ne čuva poklopljena u frižideru, čaša vode se može popiti i nakon nekoliko dana, prenosi Ordinacija.hr.

5. Je li sigurno piti kafu "staru" nekoliko sati?

Crna kafa je sigurna za piće, mada vjerovatno neće imati jednako dobar ukus. Ako ste u nju stavili mlijeko, bolja je ideja da sebi skuvate novu šoljicu, ali ako ste odlučni onda bi bilo najbolje kafu prethodno zagrijati u mikrotalasnoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.