Uvezene dvije pošiljke u potpunosti ispravne piletine iz Brazila
Ilustracija

52.000 kg

Uvezene dvije pošiljke u potpunosti ispravne piletine iz Brazila

Za prvih šest mjeseci ove godine, inspektori su zabranili uvoz 652.382 kilograma hrane, dok je u istom periodu na crnogorskom tržištu uništeno 9,2 tone različitih vrsta proizvoda hrane životinjskog i neživotinjskog porijekla, kazala je u razgovoru za Dan direktorica Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove Vesna Daković.

Prema podacima koje je Daković dostavila Danu, zabranjen je uvoz 167.819 kg banana, 122.000 kg krompira. Po količini štetnih proizvoda za koje je izrečena zabrana uvoza su i hrana za životinje, stočni kukuruz, potom 43 tone limuna, 40 tona alkoholnih i bezalkoholnih pića, 31.285 kg paprika, 25.000 kg brašna, te tone ananasa, jabuka, nektarina, mandarina, grožđa, ribe i dr. Na tržištu je uništeno 11.386 komada jaja, 362 kg meda i 78 litara maslinovog ulja.

Naglasila je da su od početka ove godine do danas uvezene dvije pošiljke piletine iz Brazila u ukupnoj količini od 52.000 kg.

“U skladu sa praksom kontrole u Crnoj Gori (koja je mnogo stroža od kontrola u zemljama Evropske unije) gdje se 100 odsto pošiljki mesa iz Brazila ispituje na 100 odsto parametara bezbjednosti, obje uvezene pošiljke su ispitane. Utvrđeno je da u potpunosti odgovaraju svim zahtjevima bezbjednosti i kvaliteta, pa im je kao takvima dozvoljeno stavljanje u promet na tržište Crne Gore”, saopštila je ona.

1211942441ZnatelistojeMironovapiletina

Daković ističe da često netačne i proizvoljne informacije stvore pogrešnu sliku o nekom proizvodu, navodeći da u slučaju hrane one imaju posebnu težinu jer izazivaju paniku među potrošačima.

“Takav je upravo slučaj bio i sa brazilskom piletinom. Naime, plasirane su javnosti informacije o navodnom nebezbjednom pilećem mesu koje dolazi iz Brazila, koji je ujedno i najveći proizvođač pilećeg mesa u svijetu. Niko ne može da cijeni bezbjednost mesa a da nema laboratorijske analize kojima se bezbjednost potvrđuje ili opovrgava. Naravno, analize moraju biti urađene u skladu sa propisanim metodama i po propisanim parametrima za bezbjednost da bi takve analize bile validne i na osnovu njih mogla da se cijeni bezbjednost sve hrane, pa tako i mesa”, istakla je ona.

Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.