Heljda poboljšava pamćenje, vraća energiju, ublažava nesanicu i stres!
Ilustracija

Heljda poboljšava pamćenje, vraća energiju, ublažava nesanicu i stres!

Heljda je poznata kao saveznik za dobro pamćenje i vitkost.

Porijeklom je iz centralne Azije.

Iako je mnogi smatraju žitaricom, ova biljka botanički pripada porodici zeljastog povrća. Koristi se u velikim količinama u Rusiji, Kanadi, SAD-u, Francuskoj.

Heljda je bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom, cinkom, kalcijumom, gvožđem i jodom. Osim toga, obiluje i vitaminima B grupe (B1, B2, B3, B5, B6), kao i vitaminom P koji pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. Heljda poboljšava pamćenje, a kombinacija cvjetova i listova heljde liječi kardiovaskularne probleme. Heljda je odličan izbor za sve one koji žele vratiti izgubljenu energiju te ublaže nesanicu i posljedice stresa. Konzumiranjem možete ubrzati cirkulaciju i sniziti loš holesterol.

Heljda se preporučuje dijabetičarima, starijim osobama i osobama s probavnim smetnjama. Takođe, heljda ne sadrži gluten pa je pogodna za alergične osobe. S obzirom na to da je bogata proteinima, koristi se i u vegetarijanskoj prehrani. Heljdu svakako morate uvrstiti u svakodnevnu prehranu jer pruža energiju, sadrži brojne minerale, vitamine, aminokiseline i vlakna.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.