Incident na nebu: Zamalo se sudarili avion Montenegro erlajnsa i
Ilustracija

Smijenjen direktor SMATSA

Incident na nebu: Zamalo se sudarili avion Montenegro erlajnsa i "cesna"

Zbog pogrešno određenih koordinata i navođenja posada aviona „Montenegro erlajnsa“ i pilota jedne privatne „cesne“ umalo nije došlo do sudara na nebu iznad Novog Beograda.

Dio kontrolora letjenja SMATSA, primljenih u mandatu Radojice Rovčanina, sklonjen je sa svojih pozicija, a njihov šef Vlatko Jovanović smijenjen je sa funkcije zbog propusta koji su ugrozili bezbjednost saobraćaja,piše Blic.

Posljednji koji se desio sredinom jula mogao je da ima posljedice i po život stotinak putnika, ali i žitelja Novog Beograda. Zbog pogrešno određenih koordinata i navođenja posada aviona „Montenegro erlajnsa“ i pilota jedne privatne „cesne“ umalo nije došlo do sudara na nebu iznad najveće opštine u Srbiji. To je bila kap koja je prelila čašu, kada je direktor SMATSA Predrag Jovanović odlučio da dvadesetak kontrolora letjenja, od 37 primljenih i školovanih u eri bivšeg direktora Radojice Rovčanina, zbog sumnjivo stečenih licenci za ovaj posao skloni sa kontrolnog tornja i rasporedi na druga radna mjesta. To je dovelo do manjka kadrova, zbog čega je starim kontrolorima, odnosno onim koji imaju licence prije 2015. godine, odloženo ili prekinuto korišćenje godišnjih odmora.

Izvor “Blica” iz SMATSA tvrdi da su svi ovi problemi posledica neadekvatne kadrovske politike Rovčanina, koji je od 2015. do 2017. godine primio 37 kontrolora, od kojih mnogi nisu ispunjavali propisane kriterijume za ovaj posao.

Direktor sektora za pružanje vazduhoplovnih usluga u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore Zoran Đuranović za  Antenu M potvrdio je da se sredinom jula dogodio incident,  na nebu iznad Novog Beograda, u kojem je učestvovao i avion "Montenegro erlajnsa".

"Bilo je incidenta. To nije ništa neuobičajeno, daleko je od toga da je moglo doći do sudara. Povrijeđene su norme razdvanjanja, to je činjenica. Slučaj je pokrenut i mi smo znali nakon pola sata, da se to dogodilo. Preduzete su odgovarajuće mjere", saopštio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.