Ukoliko osjetite ove simptome, tražite hladovinu
Ilustracija

Ukoliko osjetite ove simptome, tražite hladovinu

Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo, pa se tako telo rashlađuje.

Međutim, ovaj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrevanja tela, ali vrućina može da "udari" u glavu i u trenutku kada se ne znojite. Visoke temperature prvo utiču na osetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrevanja tela verovatno prvo osetiti laganu vrtoglavicu.

Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Treba da se zabrinemo ako znojenje u tim uslovima prestane.

To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju i gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Potrebno je da se odmah sklonite u hlad i unosite vodu u organizam.

Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do toga dolazi kad se blokiraju znojne žlijezde, pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice propraćene osjećajem peckanja i bockanja.

Zadovoljna.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.