Balkanski muzički mix za publiku sa svih meridijana u Kotoru

Balkanski muzički mix za publiku sa svih meridijana u Kotoru

Sinoć su, na prepunoj Ljetnjoj sceni, nastupili, po prvi put u Crnoj Gori, Emir Kusturica & No Smoking Orchestra.

Publika je bila oduševljena duhovitošću, energičnošću i temperamentom Kusturice ali i visokom muzičkom spremnošću, uigranošću, koja djeluje u momentima kao improvizacija.

Na bini, a i u gledalištu je vladala pozitivna atmosfera, dok su publiku na noge digli igrački ritmovi i sjajni solisti na trubi (Strahinja Banović), harmonici (Zoran Milošević) i  violini (Dejan Sparavalo) iz sastava „No Smoking Orchestra“, saopštila je Pr služba Festivala KotorArt.

Po prirodi nomadi, donosioci radosti i simboli slobode, ovi muzičari spadaju u značajne fenomene antiglobalističkog (muzičkog) pokreta i svojevrsni su paradoks sredine iz koje dolaze.

emirkusturica0818044

Poznatiji su i priznatiji na međunarodnoj sceni nego u svojoj državi koju uspјešno proslavljaju širom svijeta, od Pariza, Beča, Berlina, Madrida i Moskve do Buenos Ajresa, Tokija, Njujorka, Tel Aviva, Sao Paola i Sidneja.

Prva decenija djelovanja, s „raspojasanim“ unca, unca zvukom, ritmom gitare zasnovanim na brzom dvočetvrtinskom metru srpskog kola kao balkanaskoj verziji rumbe koja objedinjuje karakteristike roka, ciganskog štimunga i šumadijsku „dvojku“, u kombinaciji s drugim „graničnim“ umjetničkim konceptima 20. vijeka – potvrđuje da u vremenima sve većih nerazumijevanja postoji igračka/plesna muzika s neodoljivim sadržajem, jer „ne postoje te noge koje mogu ostati mirne“ dok Orkestar svira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.