Iseljenici se vratili u Rumuniju i traže smjenu vlade: Ne želimo da našom zemljom vladaju lopovi
U inostranstvu živi oko tri miliona Rumuna, Foto: EPA-EFE

U sukobima demonstranata i policije 440 povrijeđenih

Iseljenici se vratili u Rumuniju i traže smjenu vlade: Ne želimo da našom zemljom vladaju lopovi

Hiljade Rumuna koji žive u inostranstvu okupilo se juče na antivladinom protestu u Bukureštu, i pozvalo vladu da da ostavku i raspiše izbore.

Iseljenici, od kojih su neki vozili preko cijele Evrope da bi učestvovali na protestu, nezadovoljni su vladavinom socijal-demokrata. Otkako je ta partija došla na vlast 2016, vlada je predlagala zakone za koje kritičari tvrde da slabe borbu protiv korupcije.

U inostranstvu živi oko tri miliona Rumuna, a mnogi kažu da su otišli zbog korupcije, malih plata i nedostatka mogućnosti.

"Ne želimo da našom zemljom vladaju lopovi koji pune svoje džepove. Ako se ništa ne promijeni, kakva će biti budućnost naše djece", kaže Georgeta Angel, koja već 14 godina živi u Valensiji.


Demonstranti su mahali rumunskim, španskim, italijanskim i drugim zastavama, vikali "Pravda, ne korupcija" i vladajuću partiju nazivali "crvenom kugom".

Došlo je i do kratkog sukoba s policijom kada su demonstranti  pokušali da probiju kordon ispred zgrade vlade.

Rumunske vlasti saopštile su da je 440 osoba povrijeđeno, među kojima 24 pripadnika policije, u sukobima demonstranata i policije.

Služba za vanredne situacije navodi da je njih 65, od kojih devet policajaca, zadržano u bolnici.

6106875895b6e1353de60a478628539v4bigFoto:Tanjug/AP

Više osoba je privedeno, a policija je tokom večeri u nekoliko navrata koristila i vodeni top. 

Kako je saopštila hitna pomoć u Bukureštu, među povrijeđenima ima i demonstranata i policajaca, od kojih su neki zadobili povrede glave dok su se drugi nagutali suzavca. 

Rumunski predsjednik Klaus Joanis, kritičar vlade, saopštio je da "oštro osuđuje brutalnu intervenciju policije za razbijanje nereda", koju je nazvao neproporcijalnim odgovorom na mahom mirne proteste. 

Beta/Tanjug/B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.