"Zajedno možemo više"

Crnogorski vojnici učestvovali na međunarodnoj vježbi "Platinium lion"(FOTO)

Pripadnici 2. pješadijske čete iz sastava Pješadijskog bataljona Vojske Crne Gore učestvovali su na međunarodnoj vojnoj vježbi "Platinum Lion 18", koja se od 31.jula do 10.avgusta 2018.godine realizovala na poligonu Novo Selo kod Slivena, u Republici Bugarskoj.

Direktor vježbe pukovnik Stojan Šopov je istakao da je realizacija vježbe izuzetno značajna zato što podiže nivo interoperabilnosti ne samo na nivou saveznika, već i koalicionih snaga u okviru "Partnerstva za mir".

"Imali smo veoma dobru koordinaciju između svih nacija i mogu da tvrdim da smo dostigli zacrtane ciljeve. Mogu da kažem da su sve jedinice, sve države koje su učestvovale na vježbi, pokazale da zajedno možemo još više, da smo jaki i da možemo uspješno da sarađujemo", kazao je pukovnik Šopov.

3884747922395365862804643631049206979887104n

Komandir 2. pješadijske čete major Miloš Gačević je istakao da je za pripadnike Vojske Crne Gore vježba imala mnogo ciljeva, ali prije svega da se unaprijedi nivo interoperabilnosti sa oružanim snagama država koje su učestvovale na vježbi, posebno u domenu izvođenja operacija.

"Drugi cilj jeste razmjena iskustava iz oblasti taktika, tehnika i procedura u napadnim, odbrambenim i operacijama stabilnosti, kao i u savremenim vojnim operacijama. Treći cilj koji bih izdvojio jeste da realizujemo one segmente obuke koje trenutno nijesmo u mogućnosti u Crnoj Gori", dodao je Gačević.

Major Gačević je kao glavni zaključak izdvojio da je vježba "Platinum Lion 18" pokazala kapacitet i spremnost oružanih snaga država učesnica da zajedničkim snagama odgovore svim izazovima na njihovim prostorima.

Vježba "Platinum Lion 18" okupila je oko 700 pripadnika oružanih snaga Albanije, Bugarske, Crne Gore, Gruzije, Moldavije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, a realizovana je na nivou voda i čete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.