Brod na kojem je zaplijenjeno 20 tona hašiša mjesecima bio u Zelenici?
Foto: shipspotting.com

„Remus“ popunio posadu do punog broja, ukrcao neki teret i isplovio

Brod na kojem je zaplijenjeno 20 tona hašiša mjesecima bio u Zelenici?

Brod „Remus“ na kome je zaplijenjeno 20 tona hašiša u Italiji u uhapšeno 11 Crnogoraca – članova njegove posade, do prije oko mjesec dana nalazio se u luci Zelenika.

To je potvrđeno Portalu Boka News iz više izbora bliskih pomorskim vlastima.

„Remus“ (IMO broj 8822428),  je presretnut 30.jula u međunarodnim vodama centralnog Mediterana, južno od Italije. Agenti italijanske policije i Gvardije di  finanza, pretresom broda su na njemu našli sakriveno čak 20 tona hašiša, čija se vrijednost na ilegalnom tržištu narkotika, procjenuje na više od 65 miliona eura. „Remus“ je zaplijenjen u luci Palermo na Siciliji, a njegova posada je uhapšena. Ovu akciju kojom je koordinirala američka agencija za borbu protiv krujumčarenja droge DEA, zajedno su sprovele policije Italije i Crne Gore.

Prije nego što je zaplijenjen u Italiji, „Remus“ se više mjeseci nalazio u luci Zelenika gdje ga je njegov vlasnik – jedna brodarska kompanija iz Italije, dovela i stavila u tzv. raspremu jer brod nije imao posla. Na njemu je bilo identifikovano i više tehničkih i administrativnih nedostataka zbog kojih su 21 godinu starom brodu što plovi pod zastavom Paname, bili privremeno oduzeti ili suspendovani sertifikati o tehničkoj ispravnosti.

„Remus“ je u Zelenici proveo više od pola godine čekajući na zaposlenje, odnosno otklanjajući uočene nedostatke kako bi od nadležnog klasifikacionog društva dobio validne sertifikate.

Prema nezvaničnim informacijama, na  „Remusu“ je za to vrijeme  bio tzv. sceleton crew, odnosno minimalan broj članova posade predviđen za održavanje potrebnog nivoa sigurnosti plovila koje je u raspremi. Navodno, zapovjednik broda za to je vrijeme bio državljanin Crne Gore iz Ulcinja.

„Remus“ je nedavno, popunivši posadu do punog broja i ukrcavši neki teret, isplovio iz Zelenike. Po podacima sa njegovog AIS transpondera, ovaj 47 metara dugi brod za seizmička istraživanja i za opsluživanje naftnih platformi, od 710 bruto-tona, 27.jula je isplovio iz španske luke Las Palmas za Palermo u koji je trebalo da stigne 2.avgusta, ali je prije toga na njega upala policija, pronašla drogu pa je brod zaplijenjen, a posada uhapšena.

Crnogorski policijski zvaničnici prije nekoliko dana kada se govorilo da je na „Remusu“ nađeno dvije, a ne 20 tona hašiša, saopštili su da se brod nakon isplovljenja iz Zelenike, uputio u Maroko gdje je navodno ukrcao drogu namijenjenu za zapadnoevropsko tržište, na koju bi ona došla preko Malte. AIS podaci sa „Remusa“ sa specijalizovanih sajtova pokazuju ipak drugačiju rutu kretanja broda, ali nije isključeno da je „Remus“ ipak boravio u marokanskim vodama, te da je manipulisano sa njegovim automatskim identifikacionim transponderom kako bi se prikrilo pravo kretanje broda.

Odgovore od Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odnosno Lučke kapetanije Kotor-Ispostava Zelenika na pitanja o tome koji su bili zvanični razlozi neuobičajeno dugog boravka „Remusa“ u toj crnogorskoj luci, kao i kada je tačno brod isplovio iz Zelenike, što je prijavio da će mu biti naredna luka u koju će uploviti, te što je pisalo u crew listi i tzv. cargo manifest-u da su članovi posade, odnosno teret sa kojim je „Remus“ krenuo iz Zelenike, za sada Portal Boka News nije dobio.

Prema podacima sa specijalizovanih sajtova, vlasnik „Remusa“ je kompanija „Elizabete Venture Ltd“, registrovana u Hong Kongu, a na čijem je čelu jedan italijanski preduzetnik.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.