Koji su izazovi sa kojima se mladi danas moraju suočiti?
Foto: Ilustracija

Održavanje okruglog stola

Koji su izazovi sa kojima se mladi danas moraju suočiti?

Povodom međunarodnog Dana mladih, 12. avgusta Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i lokalne partnerske nevladine organizacije Omladinski kulturni centar i Urban Nova organizuju niz aktivnosti u dvorištu Doma omladine u Starom gradu: okrugli sto na temu „(Prva)Strategija za mlade i Lokalni plan akcije za mlade 2019 – 2022. u Opštini Herceg Novi, mogućnosti i izazovi“, istraživanje „Kao mlada osoba u Herceg Novom želim da...“ i projekcija serijala „Perspektiva“, saopšteno je iz Optine Herceg Novi.

Kako se navodi, organizatori pozivaju sve zainteresovane da učestvuju u programima, te istovremeno daju svoj doprinos prve Strategije za mlade u opštini Herceg Novi.

Međunarodni dan mladih je, kako se navodi, godišnji međunarodni događaj koji je prvi put obilježen 12. avgusta 2000. godine. Cilj obilježavanja ovog datuma je da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Program:

18:30-20:00 sati

Okrugli sto na temu „(Prva)Strategija za mlade i Lokalni plan akcije za mlade 2019 – 2022. u Opštini Herceg Novi, mogućnosti i izazovi“

Okrugli sto će, kako se ističe, biti održan uz prisustvo osoba i organizacija koje su učestvovale u procesima izrade Strategije za mlade u Herceg Novom, ali i osoba koje učestvuju u izradi i implementaciji Strategija za mlade u opštinama Kotor, Budva i Tivat.

Cilj organizovanja okruglog stola je, kako se navodi, promovisanje mogućnosti koje mladi u lokalnoj zajednici imaju i mogu imati usvajanjem Strategije (osnivanje Kancelarije za mlade kao referentnog tijela za pitanja mladih, obezbeđivanje prostora za mlade kroz Omladinski klub ili Omladinski centar, finansiranje programa za mlade u lokalnim zajednicama). 

Takođe, kako se navodi, ovo će biti prilika da se zainteresovana javnost informiše o realizovanim i planiranim aktivnostima koje se tiču kreiranja Strategije i Lokalnog plana akcije za mlade u opštini Herceg Novi, ali i izazovima sa kojima su se suočavali svi uključeni akteri (predstavnici omladinskih klubova, omladinske organizacije i organizacije koje sprovode programe za mlade) u realizacijama strategija za mlade u susjednim opštinama.

20:00- 21:00

Istraživanje „Kao mlada osoba u Herceg Novom želim da...“

Istraživanje, kako je saopšteno, predstavlja nastavak aktivnosti prikupljanja povratnih informacija od mladih koje se tiču njihovih potreba i izazova tokom odrastanja u Herceg Novom, ali i očekivanja koja imaju od donošenja prve Strategije za mlade u opštini Herceg Novi.

21:00-22:00

Projekcija serijala „Perspektiva“

U Domu omladine će, ističe se, biti prikazane epizode serijala „Perspektiva“ Radija Slobodna Evropa koje su rađene sa mladima iz Srednje mješovite škole „Ivan Goran Kovačić“ u Herceg Novom. „Perspektiva“ je emisija koja je snimana sa mladima u regonu i bavi se temama kao što su nasilje, tolerancija, ljudska prava, lične i društvene vrijednosti koje su važne za odrastanje i budućnost mladih. Cilj snimanja i emitovanja serijala  je srušiti zid koji su stvorili ratna prošlost, obrazovni sistemi, mediji… Produkcija u kojoj su učestvovali mladi iz Herceg Novog  nastala je početkom 2018. Godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.