Zaharova u Beogradu: Moskva ostaje dosljedna kada je u pitanju Kosovo
Foto:RTS/Tanjug

Zaharova u Beogradu: Moskva ostaje dosljedna kada je u pitanju Kosovo

Srbija i Rusija su važni strateški partneri i Moskva ostaje dosljedna kada je u pitanju Kosovo, izjavila je danas u Beogradu portparolka ruskog ministartsva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, ona je istakla da je "važno biti dosledan u stavu".

"To jeste unutrašnje pitanje ali je odavno i međunarodni problem", rekla je Zaharova i dodala da Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN "niko nije ukinuo" i da se Rusija zalaže za poštovanje međunarodnog prava.

"Uvijek smo poštovali one odluke koje će biti korisne za narod Srbije", dodala je.

Na pitanje hoće li Rusija imati problem sa promjenom granica na Balkanu, povodom predloga o podjeli Kosova i razgraničenju, Zaharova je rekla da je "to više pitanje za srpske državljane" i da Rusija ostaje dosljedna svom stavu.

Dačić: Licemjerno je protivljenje promeni granica

Predlog o razgraničenju odraz je želje za pronalaženje kompromisnog rješenja za Kosovo i ne treba ga tumačiti kao slabost, rekao je danas u Beogradu šef srpske diplomatije Ivica Dačić nazivajući licemjerima one koji se protive promijeni granica.

"Kako ih nije sramota da govore da nema promjene granica, oni koji su nas bombardovali da bi srušili naše granice? Kako vas nije sramota, licemjeri? To važi i za Makedoniju koja je priznala nezavisnost Kosova i kaže da sad nema promjene granica", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle razgovora s portparolkom ruskog ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom.

Dačič je rekao da je on oduvijek govorio o razgraničenju kao rješenju za Kosovo.

Povodom spekulacija o pripajanju tri opštine s juga Srbije Kosovu Dačič je dodao: "Zar je to kompromisno rješenje, nemojmo izigravati budale!"

On je dodao da je za Rusiju prihvatljivo sve što je prihvatljivo za Srbiju i da Srbija ne radi Moskvi iza leđa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.