Nema više pucanja na živog pijetla u Perastu
Foto: Tim Korina Animals

Od sada će morati da se nastavi bez korišćenja žive životinje

Nema više pucanja na živog pijetla u Perastu

Manifestacija ’’Gađanje kokota’’ koja se još od 17. vijeka održava u Perastu, od sada će morati da se nastavi bez korišćenja žive životinje. Organizatori će po uputstvu veterinarske inspekcije od sledeće godine morati da koriste maketu pijetla, saopšteno je iz tima Korina Animals.

"Ova manifestacija lokalnog tipa koja se održava 15. maja svake godine ove godine je prvi put izazvala pažnju javnosti i mnoštvo osuđujućih reakcija kada se na društvenim mrežama proširila vijest da se umjesto u maketu, puca u pravu životinju, koja se živa veže na mali splav i pusti da otpluta više stotina metara na pučinu da bi se žitelji sa obale takmičili u tome ko će joj prvi doći glave", navodi se u saopštenju tima Korina Animals.

PijetaoPerastfoto3

Foto: Korina Animals

Kako ističu njihov tim je odmah uputio zahtjev za pokretanje inspekcijog postupka Upravi za veterinu.

"Uprava je potvrdila naše stanovište da je u pitanju ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja.

Na veliku radost javnosti, sa ovim surovim načinom zabave će se prekinuti sledeće godine, kada će veterinarska inspekcija propratiti manifestaciju da bi bila sigurna da se zakon poštuje, po obećanju organizatora", kažu iz ove organizacije.

Iz Korina Animals kažu da vjerovatno niko neće odgovarati za prethodnih 10 godina kršenja zakona (jer kako dodaju do 2008. Crna Gora nije imala zakon o zaštiti dobrobiti životinja).

"Ali nama nije za cilj da stvaramo neprijateljstva, već da se fokusiramo na bitku za pravdu nad slabijima i nezaštićenima, a to su u ovom slučaju životinje. U odnosu sa čovjekom, one uvijek gube", saopšteno je iz Korina Animals.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.