Demokrate: Javne finansije na teret građana, a na Zlatibor službenim vozilom
foto: Demokrate

Demokrate: Javne finansije na teret građana, a na Zlatibor službenim vozilom

Tropski talas koji je posljednjih dana zahvatio Crnu Goru natjerao je građane da osvježenje potraže u južnijim predjelima pokraj mora, odnosno na sjeveru zemlje u planinskim centrima. Naravno, ima i onih koji su dane odmora odlučili da provedu i van granica zemlje. I ništa tu ne bi bilo neobično i vrijedno pomena da nije u pitanju još jedna zloupotreba državnih resursa i rasipanje novca poreskih obveznika, navodi se u saopštenju Demokrata.

Kako kažu iz ove partije, na djelu je krajnje nesavjesno, neodgovorno i bahato korišćenje službenog vozila u privatne svrhe.

"U pitanju je automobil  ,,Volkswagen Jetta", registarskih oznaka PG CG 125 koji se trenutno nalazi, ni manje ni više, nego na Zlatiboru.

I dok prosječni građanin koji radi u privatnom sektoru nema ni jedan slobodan dan u toku radne sedmice,  a kamoli odmor u trajanju od 20 radnih dana, gdje će mu poslodavac računati da radna nedelja traje pet radnih dana, imamo ne prvi, a svakako ne ni zadnji, slučaj rasipanja novca poreskih obveznika i zloupotrebu državne imovine", smatraju Demokrate.

Kažu da neodgovorno ponašanje javnog funkcionera koji koristi pomenuto motorno vozilo registarskih oznaka PG CG 125, ne treba da čudi.

"Kada znamo da je potpredsjednik Skupštine Crne Gore iz redova DPS-a, Branimir Gvozdenović, potrošio 6.188 eura za gorivo koristeći službeni automobil u proteklih godinu ipo dana! Dakle, Branimir Gvozdenović, je novcem građana na gorivo prošle godine potrošio preko 3.801 euro, a u prvih 6 mjeseci ove godine 2.387 eura, što je oko 343 eura mjesečno! Nadalje, njegovi telefonski razgovori u proteklih pola godine građane su koštali 1.757 eura, dok je na primjer u januaru ove godine potrošio neverovatnih 720 eura! Suštinski, kadar DPS-a se ponaša krajnje rasipnički, jer mimo redovnih primanja, samo za gorivo i telefon troši jednu prosječnu bruto zaradu građana Crne Gore", navodi se u saopštenju Demokrata.

Uz partijskog kolegu Gvozdenovića, Skupštinu i građane Crne Gore najskuplje je koštao kako dodaju Demokrate, predsjednik Administrativnog odbora, Ljuiđ Škrelja.

"Ovaj poslanik DPS-a je za godinu i po dana potrošio 3.307 eura za gorivo, odnosno na mjesečnom nivou oko 183 eura.

Na trećem i četvrtom mjestu, po udaru na džep građana, nalaze se poslanik DPS-a Miodrag Vuković, odnosno poslanica DPS-a Daliborka Pejović. Poslanik Vuković, koji je ujedno i predsjednik Ustavnog odbora, na gorivo je potrošio 2.420 eura ili oko 134 eura mjesečno. Sa druge strane, poslanica Pejović, koja je i predsjednica Odbora za antikorupciju, građane je koštala 2.086 eura, odnosno oko 115 eura na mjesečnom nivou", saopšteno je.

Kad je u pitanju potrošnja goriva iz ove partije kažu da se na upotrebu službenih vozila, od kadra DPS-a, po potrošnji ističu i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Željko Aprcović, čija je vožnja građane za godinu i po koštala 2.095 eura, ili 116 eura mjesečno.

"Za njim slijedi Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić. Ovaj poslanik DPS-a mjesečno na gorivo troši oko 97 eura, a u proteklih 18 mjeseci potrošio je ukupno 1.751 euro. Svog kolegu u stopu prati i predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Radule Novović. Ovaj poslanik iz redova DPS-a je na gorivo za službeni automobil na mjesečnom nivou trošio oko 80 eura", saopšteno je.

Demokrate dodaju da kada se govori o izdvajanjima poreskih obveznika za telefonske račune, tu opet prednjače poslanici DPS-a, i to Miloš Nikolić i Andrija Nikolić.

"Za godinu ipo dana mlađem Nikoliću je iz budžeta za telefonske razgovore isplaćeno ,,skromnih" 1.558 eura, dok računi njegovog kolege iz poslaničkog kluba, Andrije Nikolića, građane mjesečno koštaju oko 90 eura.

Svakako da ne treba zaboraviti ni povećanje iznosa za bruto zarade u kabinetu predsjednika države Mila Đukanovića za 155 000 eura, čime će ukupni budžet te potrošačke jedinice biti 994 380!

E to je ekonomičnost i efikasnost u režiji Demokratske partije socijalista. To je učinak pohlepne ideologije DPS-a, i zato ne treba čuditi otkuda i zašto drugi rebalansa budžeta za 2018. godinu", poručuju Demokrate.

Shodno tome kako se dodaje u saopštenju svaljivanje tereta nedomaćinskog upravljanja javnim finansijama na leđa svih građana kroz povećanje taksi, poreza i akciza je sasvim očekivan potez od strane DPS-a.

"Poslanici Demokratske Crne Gore odrekli su se prava da im Skupština Crne Gore plaća telefonske račune i gorivo", podsjećaju iz ove partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.