Nećete vjerovati kako su Spartanci suzbijali lijenost!
Foto: Ilustracija

Razvijali ratnički duh

Nećete vjerovati kako su Spartanci suzbijali lijenost!

Drevna Sparta nalazila se u regiji poznatoj kao Lakonija, na jugoistoku Peloponeza. Čak i danas, magija ovog grada-države zaokuplja maštu ljudi.

Legendarna Termopilska bitka u kojoj su, nakon žestoke borbe, Persijanci pod vođstvom kralja Kserksa pobijedili vojsku spartanskog kralja Leonide završila se na današnji dan 480. prije nove ere.

Iako su Persijanci na kraju izvojevali pobjedu, ipak su Spartanci i njihov vođa Leonida bili ti koji su ušli u legendu i o kojima se i danas govori.

Čak i danas, magija ovog grada-države zaokuplja maštu ljudi.

Spartancima nije bilo nimalo lako. 

Jednostavan način života, politička stabilnost, strog obrazovni sistem i “proizvodnja” najboljih ratnika u cijeloj Grčkoj, neki su od razloga zbog kojih su se Sparti divili i drugi gradovi-države ali, sa stanovišta savremenog čovjeka, naročito interesantno djeluje jedan običaj koji je u suštini imao ideju suzbijanja lijenosti među stanovništvom.

Naime, spartanski ratnici morali su da budu snažni i uvijek spremni. To je naročito važilo za mlade muškarce koji su bili na obuci.

Prema pisanju istoričara Elijana, spartanski zakon zahtijevao je od mladića da povremeno šetaju potpuno goli u javnosti, kako bi svako mogao da ocijeni snagu njihovog tijela.

Te “kontrole” izvođene su na svakih deset dana. Od Spartanaca se očekivalo da izgledaju zdravo i snažno, prenosi Dnevno. 

Ako bi stariji procijenili da ratnici izgledaju “mlitavo”, da su gojazni ili, ne daj Bože, i jedno i drugo, bili bi pretučeni i kažnjeni uskraćivanjem hrane ili progonom da žive u divljini i sami brinu o sebi u određenom vremenskom periodu.

Na taj način suzbijala se lijenost i održavao ratnički duh i spremnost da u bilo kom trenutku daju maksimim.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.