Uspješna godina za pelikane
Foto: NPCG

Uspješna godina za pelikane

Ekspertski tim ornitologa Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore i Prirodnjačkog muzeja Crne Gore objavio je konačni rezultat gnijezdeće sezone ljetnjeg aspekta monitoringa pelikana i informisao da je populacija pelikana u NP Skadarsko jezero uvećana za 58 mladih.

Ornitolozi su upravo realizovali ljetnji aspekt monitoringa pelikana, zaštićene vrste u NP Skadarsko jezero, u okviru projekta francuske međunarodne organizacije Noe Conservation. Primjenom konzervacionih metoda dugi niz godina, redovnim patrolnim kontrolama lokaliteta koja nastanjuju pelikani, a koje vrši Služba zaštite NP Skadarsko jezero, kao i uz pomoć video monitoringa postavljenog u cilju praćenja stanja ove vrste, obezbijeđeni su povoljni uslovi za njihov razvoj u ovom zaštićenom prirodnom području.

pelikan

„Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa domaćim i međunarodnim organizacijama realizuje niz aktivnosti u cilju zaštite, očuvanja i uspješnog gniježđenja značajne ptičje vrste pelikana u NP Skadarsko jezero, već duži niz godina“, kazao je Elvir Klica direktor JPNPCG.

ArhivaNacionalniparkoviCrneGorePelikaninaplatformizagnijezdjenje

„Pelikani su ptice koje gnijezde isključivo na malim ostrvima. Nedostatak prirodnih gnijezdilišta koja su usljed zarastanja jezera i njihovog plavljenja propadala tokom ranijih godina je prepoznat kao jedan od uzroka gniježđenja manjeg broja pelikana u ranijem periodu. Zbog toga su naši ornitolozi u saradnji sa međunarodnim organizacijama uložili značajnije napore i počeli sa postavljanjem specifičnih platformi za gniježđenje pelikana“, kazala je Nela Vešović Dubak ornitološkinja u JPNPCG. 

U NP Skadarsko jezero tokom ljetnjeg aspekta registrovano je oko 200 odraslih jedinki i 58 mladih pelikana u gnijezdima, što predstavlja idealnu priliku da pozovemo sve ljubitelje posmatranja ptica i boravka u ovom zaštićenom prirodnom području da uživaju u ovoj turističkoj ponudi i živopisnim predjelima najvećeg slatkovodnog akvatorijuma na Balkanu, zaključili su predstavnici JPNPCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.