Mihailo: Dok se vladike i popovi voze u skupim limuzinama, prebogata SPC popuje siromašnom narodu za njegovo dobro
Mitropolit Mihailo

Mihailo: Dok se vladike i popovi voze u skupim limuzinama, prebogata SPC popuje siromašnom narodu za njegovo dobro

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC), Irinej, očigledno bi da podstakne svetosavsku pastvu da krene u rat protiv crnogorske države i proizvede novu "Srebrenicu", saopštio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

Izjavu da je položaj SPC-a u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba NDH  usred Crne Gore može da da jedan patrijarh, samo ako nema nikavu svijest o sebi, o svome poslanju i značaju sopstvene izgovorene riječi, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

"Umišljen da se u njegovoj osobnosti pojavljuje sam Gospod, umišlja da polaže neprikosnoveno pravo da nam drži slovo i neosnovano optužuje. A ne brine ga što mu neki popovi i vladike sablažnjavaju javnost vršeći zločine pedofilije zbog kojih je propala Sodoma i Gomora", naveo je Mihailo.

Patrijarh, prema njegovim riječima, treba da zna, da su u arhijerejstvu usredsređene sve božanske tajne, bez kojih nema crkve ni krštenja, pa ni hrišćanina.

Podsjetio je da bi "arhijerej trebalo da bude slika Hristova da bi bio dostojan visoke časti" i dodao da kad su Irinej  i njegovi u pitanju to nije slučaj.

"Umjesto da sijaju vrlinama, i on i svi njegovi su ukrašeni svim mogućim manama. Prestupili su od svih deset božjih zapovijesti; šestu koja zabranjuje ubijanje, prekršili su slanjem svoga naroda u ratove protiv drugih naroda u Bosni i Hrvatskoj; osmu, koja nalaže da ne krademo, prekršili su krađom crnogorske crkvene državne i narodne imovine; devetu zapovijest da ne svjedočimo lažno na bližnjega svoga, izmetnuli su u mržnju na nas kao da smo im najgori neprijatelji", kaže mitropolit CPC-a.

Razlozi su finansijske naravi, smatra on i dodaje da je SPC dobro organizovano preduzeće koje se bavi finansijskim i uopšte privrednim poslovima..

"Da je tako svjedočili smo obojica sedamdesetih godina prošloga vijeka; ja kao predavač u monaškoj školi u Manastiru Ostrog, a Irinej kao njen ekonom. Tih godina, na tri velika crkvena praznika, znalo se sakupiti oko 90 miliona ondašnjih dinara. Svaki mjesec, po sedmina nas, među kojima je bio i današnji srpski patrijarh, brojalo je novac po neđelju dana. A svakih sedam dana, iz Gornjega u Donji manastir, na konja je snošen novac u dvije vreće, nogama utrpavan u njih, a metalni sipan u treću, koja je stavljana u antrešelj od samara. O uplatama iz inostranstva i dragocjenostima prilaganim Manastiru da i ne govorim. Tako je i danas, samo je novca i dragocjenosti nabrojeno više. Njime se finasira cijela Srpska crkva u zemlji i vani, i još pretekne. Zato Beogradska pratirjaršija bez riječi oprašta napad na cijelo jevanđelje i svih deset božjih zapovijesti, samo ne napad na prihode iz Manastira Ostrog", tvrdi mitropolit Mihailo.

Naglašava da nije moralno da jedna prebogata crkva, kakva je SPC, a zahvaljujući crnogorskim manastirima i vlastima koje to dozvoljavaju, siromašnome narodu popuje o brizi za njegovo dobro.

"A istovremeno se vladike i popovi voze u preskupim limuzinama i grade zgrade, hotele i turističke komplekse. Tome se novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti mora stati na kraj. A patrijarh treba da se zalaže za poredak koji je božji prst ispisao na Mojsijevim tablicama u deset prostih rečenica, u kojima su sadržane deset božjih zapovijesti. Jer je ovakvim izjavama prešao granice svoga poziva", poručio je poglavar Crnogorske pravoslavne crkve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.